Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. decembra 2022, 10:14
Čas čítania 1:08

Počet ľadových medveďov v Hudsonovom zálive v Kanade rýchlo klesá. Pred 50 rokmi ich bolo 1200, teraz ich je okolo 600

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V 80. rokoch žilo na západe Hudsonovho zálivu 1200 týchto živočíchov.

Počet ľadových medveďov žijúcich v západnej časti Hudsonovho zálivu na severovýchode Kanady sa rýchlo znižuje, pričom dramatický pokles evidujú najmä pri samiciach a mláďatách. Vyplýva to z najnovšej štúdie kanadskej vlády, o ktorej výsledkoch v piatok informovala agentúra AFP.

Výskumníci každých päť rokov vykonávajú letecký prieskum nad oblasťou vrátane mesta Churchill označovaného za svetové hlavného mesto polárnych medveďov, počas ktorého sčítavajú jedince a na základe toho odhadujú populačné trendy.

Počas posledného takéhoto výskumu z konca augusta a začiatka septembra minulého roku, ktorého výsledky zverejnili v decembri, videli 194 ľadových medveďov a vypočítali, že celková tamojšia populácia by mohla predstavovať 618 jedincov. Pred piatimi rokmi ich odhadovali ešte 842.

polárny medveď, ľadový medveď
Zdroj: TASR/AP

Ich domov sa otepľuje 4x rýchlejšie ako zvyšok sveta

Porovnanie leteckých prieskumov z rokov 2011 a 2016 naznačuje, že populácia ľadových medveďov v oblasti výrazne klesá. Zreteľný je v rokoch 2011 a 2021 tiež značný pokles vo výskyte samíc a mláďat týchto zvierat.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Tento pokles sa podľa výskumníkov zhoduje s predpoveďami týkajúcimi sa vplyvu klimatických zmien na demografické faktory. Ako ďalšie dôvody uviedli možný presun medveďov do susedných regiónov či lov.

Ďaleký sever, ktorý predstavuje prirodzené prostredie pre život ľadových medveďov, sa otepľuje až do štyrikrát rýchlejšie než zvyšok sveta. Morský ľad je čoraz tenší, pričom sa láme skôr na jar a zamŕza neskôr na jeseň.

Od 80. rokov 20. storočia sa množstvo ľadu v Hudsonovom zálive v lete zmenšilo takmer o 50 percent, uvádza americké Národné dátové stredisko pre sneh a ľad (NSIDC). Správa zverejnená v odbornom časopise Nature Climate Change pred dvoma rokmi naznačila, že tento trend môže viesť až takmer k vyhynutiu ľadových medveďov. V 80. rokoch žilo na západe Hudsonovho zálivu 1200 týchto živočíchov.

Správy zo sveta nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Domov
Zdieľať
Diskusia