Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
13. decembra 2022, 19:16
Čas čítania 0:52

Šéfa kryptoburzy FTX Bankmana-Frieda, ktorého zatkli na Bahamách, obvinili v USA okrem iného z podvodu a zo sprenevery

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vo vyhlásení SEC uvádza, že vyšetrujú ďalšie porušenia zákona.

Americká komisia pre cenné papiere a burzy SEC obvinila v utorok zakladateľa kryptomenovej burzy FTX Samuela Bankmana-Frieda z okradnutia zákazníkov a investorov o miliardy dolárov. V pondelok podnikateľa v oblasti kryptomien zatkli na Bahamách.

„Dnes ženieme na zodpovednosť pána Bankmana-Frieda za to, že získal podvodom miliardy dolárov od investorov v FTX a zneužíval finančné prostriedky zákazníkov obchodujúcich na FTX,“ uviedla SEC vo vyhlásení.


„Sam Bankman-Fried postavil pomocou financií získaných podvodom domček z karát a investorom tvrdil, že ide o jednu z najbezpečnejších budov v oblasti kryptomien,“ uviedol predseda komisie pre cenné papiere Gary Gensler.


Vo vyhlásení SEC sa uvádza, že v súvislosti s náhlym kolapsom kryptoburzy FTX vyšetrujú ďalšie porušenia zákona o cenných papieroch a viacero subjektov a osôb.


Kryptoburza FTX fungovala od roku 2019, začiatkom novembra požiadala v USA o ochranu pred veriteľmi. Nedokázala totiž získať dostatok finančných prostriedkov na odvrátenie svojho kolapsu, keď z nej obchodníci v priebehu 72 hodín vytiahli asi šesť miliárd dolárov. Bankman-Fried následne rezignoval z pozície výkonného riaditeľa FTX.


Podľa AFP sa finančná situácia FTX náhle zhoršila po správe z 2. novembra. V nej sa odhalili blízke väzby FTX s ďalšou spoločnosťou Bankmana-Frieda s názvom Alameda Research, ktorá obchodovala s kryptomenami. Ukázalo sa totiž, že veľká časť majetku spoločnosti Alameda Research bola vybudovaná na kryptomene FTT, ktorú založila FTX a jej hodnota nie je nezávislá.

Domov
Zdieľať
Diskusia