Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová Tomáš Šusták
8. decembra 2022, 20:42
Čas čítania 0:46

Slovensko zrejme začalo vymierať. Problémy s demografiou sa pretavia do ekonomiky aj dôchodkového systému

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Starnutie obyvateľstva bude dlhodobo brzdiť ekonomiku a tiež čoraz viac zaťažovať verejné financie.

Slovensko dlhodobo trápi nízky počet detí. Plodnosť dosiahla minimum v roku 2001, neskôr sa začala mierne zvyšovať, no nikdy znovu neprekročila hodnotu 1,7 dieťaťa na jednu ženu. V minulom roku dosiahla pôrodnosť hodnotu 1,64 na jednu ženu, píše VÚB vo svojom mesačníku.

Analytici banky hovoria, že počet obyvateľov sa bude pravdepodobne dlhodobo znižovať. Maximum má Slovensko už vraj za sebou. Dokazuje to podľa nich aj fakt, že v roku 2019 žilo v SR zhruba o 30-tisíc ľudí viac ako na jeseň tohto roku.

Za pokles pritom môže najmä pandémia koronavírusu a prekvapivo sčítanie obyvateľstva z roku 2021. Pandémia totiž priniesla spomínaných zhruba 30-tisíc, čo je viac ako polovica ročnej úmrtnosti, a cenzus zase už tradične populáciu spresňuje smerom nadol.

Demografia ako brzda rastu

Starnutie obyvateľstva bude dlhodobo brzdiť ekonomiku a tiež čoraz viac zaťažovať verejné financie. Počet obyvateľov v produktívnom veku sa u nás znižuje už od roku 2011, spolu klesol o viac ako 300-tisíc ľudí.

Pokračovanie tohto trendu bude dlhodobo spôsobovať problémy trhu práce, z ktorého každý rok viac ľudí odchádza do dôchodku. Problémy sa prejavia aj v dôchodkovom systéme, ktorý je založený najmä na priebežnom financovaní penzistov z odvodov aktuálne pracujúcich.

Domov
Zdieľať
Diskusia