Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. novembra 2022, 11:50
Čas čítania 0:51

Slovenskí europoslanci píšu Viktorovi Orbánovi. „Hranice sú nemenné,“ odkazujú mu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Europoslanci tak reagujú na udalosť, v ktorej si Viktor Orbán zobral šál s mapou takzvaného Veľkého Maďarska.

Provokácia maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý si v nedeľu 20. novembra zobral šál s mapou takzvaného Veľkého Maďarska na futbalový zápas, je nemiestna a proti duchu a pravidlám, na ktorých stojí Európska únia, uviedol slovenský europoslanec za KDH Ivan Štefanec, pod ktorého výzvu sa podpísalo ďalších sedem slovenských poslancov europarlamentu z rôznych politických frakcií.

Šál, ktorý mal na sebe Orbán, podnietil nielen protesty diplomatov z krajín susediacich s Maďarskom, ale vyvolal aj rozhorčenie na pôde Európskeho parlamentu.

Viktor Orbán po zápase MS vo futbale s mapou Veľkého Uhorska.
Viktor Orbán po zápase MS vo futbale s mapou Veľkého Uhorska. Zdroj: Instagram/Viktor Orbán

Štefanec, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane v europarlamente, vydal stanovisko k Orbánovej provokácii. Pod toto vyhlásenie sa podpísali aj ďalší slovenskí europoslanci, a to nielen z tábora ľudovcov, ale aj z liberálnej frakcie Obnovme Európu a zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„EÚ je založená na rešpektovaní zmlúv a pravidiel a elementárnym pravidlom je rešpektovanie hraníc členských štátov EÚ. Odmietame nezmyselné provokácie Viktora Orbána a vyzývame ho k rešpektu ku svojim susedom a k dodržiavaniu pravidiel. Hranice Slovenska sú nemenné a konanie maďarského premiéra nezmyselne vnáša napätie medzi naše krajiny,“ uvádza Štefanec vo vyhlásení, ktoré podpísali aj Miriam Lexmann, Vladimír Bilčík, Peter Pollák, Michal Šimečka, Martin Hojsík, Michal Wiezik a Eugen Jurzyca.

Podľa Štefanca EÚ dnes viac ako inokedy potrebuje pokoj, vzájomný rešpekt a dobré susedské vzťahy, a nie zbytočné spochybňovanie platných hraníc a pravidiel.

Domov
Zdieľať
Diskusia