Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták TASR
20. novembra 2022, 7:49
Čas čítania 0:35

Britský kráľ Karol III. zakázal v kráľovských rezidenciách kontroverznú pochúťku. Foie gras kritizuje aj PETA

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ako gesto vďaky PETA uviedla, že poslala panovníkovi kôš s imitáciou foie gras, ktorú pripravil vegánsky kuchár.

Britský kráľ Karol III. zakázal podávanie kontroverzného jedla foie gras vo všetkých kráľovských rezidenciách. Informovala o tom v piatok nezisková organizácia PETA, ktorá bojuje za práva zvierat. 

„Môžem potvrdiť, že kráľovský dvor foie gras nenakupuje, ani sa predmetné jedlo v kráľovských rezidenciách nepodáva. Táto politika sa neplánuje zmeniť,“ uvádza sa v liste z 10. novembra, ktorý podpísal vedúci kráľovskej domácnosti.

PETA dlhodobo vedie kampaň za zákaz foie gras. Príčinou je násilné kŕmenie husí a kačíc, aby ich pečeň dosiahla požadované rozmery. Častokrát ide pri tom o niekoľkonásobné zväčšenie oproti normálnej veľkosti pečene. 

Paštéta z foie gras, ktorá sa považuje za delikatesu a často sa konzumuje na Vianoce, sa v súčasnosti môže do Británie len dovážať, jej výroba je zakázaná. Britská vláda v minulosti plánovala zaviesť zákaz jej dovozu.

PETA tiež presadzuje, aby sa kráľ na svojej budúcoročnej korunovácii zriekol hermelínových rúch vyrobených z lasičej kožušiny a namiesto nich použil umelú.

Domov
Zdieľať
Diskusia