Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. novembra 2022, 10:40
Čas čítania 0:33

Cena plynu pôjde v najbližších mesiacoch dole aj o 30 %. Banka Goldman Sachs očakáva, že potom môže zase rásť

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Cena plynu pôjde v najbližších mesiacoch dole aj o 30 %. Banka Goldman Sachs očakáva, že potom môže zase rásť
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Európske ceny plynu klesajú už od konca augusta.

Americká banka Goldman Sachs očakáva, že európske ceny zemného plynu v najbližších mesiacoch klesnú o 30 %. 

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na holandskej burze TTF v utorok obchodoval približne po 120 eur za megawatthodinu (MWh). Experti  však prognózujú, že jeho cena v 1. kvartáli 2023 klesne na 85 eur za MWh.

Koncom augusta sa po zastavení dodávok z Ruska dostala cena referenčného kontraktu na rekordné maximum 342 eur za MWh. Existuje viacero dôvodov aktuálneho zníženia cien plynu v Európe, medzi ktoré patria plné zásobníky, relatívne teplá tohtoročná jeseň a veľké dodávky skvapalneného zemného plynu.

24. októbra 2022, 12:18 Čas čítania 0:43 Ceny plynu v Európe klesli o 13 %. Opäť sa priblížili k hranici 100 eur za megawatthodinu Ceny plynu v Európe klesli o 13 %. Opäť sa priblížili k hranici 100 eur za megawatthodinu

Analytici Goldman Sachs takisto síce počítajú s poklesom cien plynu v 1. štvrťroku 2023 na 85 eur za MWh, potom však cena podľa nich začne opäť rásť a do konca júla 2023 by sa mohla dostať tesne pod 250 eur za MWh.

Domov
Zdieľať
Diskusia