Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
29. októbra 2022, 9:36
Čas čítania 0:34

Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už 14,3 milióna ľudí. Ďalších sedem miliónov je vysídlených

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už 14,3 milióna ľudí. Ďalších sedem miliónov je vysídlených
Zdroj: TASR/AP

Väčšina migrantov zakotvila v Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku.

Podľa najnovšej štúdie, ktorú v piatok zverejnili Európsky podporný úrad pre azyl (EASO), Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), z vojnou postihnutej Ukrajiny ušlo doposiaľ 14,3 milióna ľudí. Ďalších viac než sedem miliónov je v dôsledku ruskej agresie vysídlených v rámci samotnej Ukrajiny.

Štúdia analyzovala situáciu okolo ukrajinských utečencov k augustu tohto roka. Spomedzi celkového počtu 14,3 milióna Ukrajincov, ktorí pred vojnou utiekli do zahraničia, zhruba tri štvrtiny odišli do štyroch susedných členských krajín EÚ: do Maďarska, Poľska, Rumunska a na Slovensko, píše agentúra DPA.

Vojna na Ukrajine. Ilustračná fotografia.
Vojna na Ukrajine. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP


Do augusta sa rozhodlo vrátiť do vlasti viac než šesť miliónov ukrajinských utečencov. Na území samotnej Ukrajiny je v dôsledku ruskej invázie vysídlených vyše sedem miliónov obyvateľov, z ktorých väčšinu tvoria ženy.

Takmer tretina z vysídlencov musela opustiť svoje domovy, resp. dočasné útočiská opakovane, uvádza sa v spoločnej štúdii EASO, IOM a OEDC.

Domov
Zdieľať
Diskusia