Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
21. októbra 2022, 13:50
Čas čítania 1:09

Zelenskyj varuje, že Rusi zamínovali Kachovskú priehradu. Jej zničenie by ohrozilo fungovanie Záporožskej jadrovej elektrárne

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Priehrada Kachovskej vodnej elektrárne na rieke Dneper sa dnes nachádza v oblasti neďaleko kontaktnej línie medzi ruskou a ukrajinskou armádou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko zo zamínovania Kachovskej priehrady, nachádzajúcej sa v Chersonskej oblasti, ktorú majú pod kontrolou ruské okupačné sily. Vo svojom pravidelnom videoprejave povedal, že ak príde k zničeniu priehrady, nastane obrovská katastrofa a „severokrymský kanál proste zmizne“.

Zelenskyj podľa Moscow Timesu povedal, že „ruské vedenie dalo príkaz premeniť samotný energetický systém na bojisko“. Vo videu varoval, že to podnieti novú vlnu ukrajinských utečencov utekajúcich do Európy.

Zelenskyj varoval, že ak by bola priehrada zničená, ohrozí to zásobovanie vodou na veľkej časti juhu a zároveň ponechá najväčšiu európsku jadrovú elektráreň v Záporoží bez vody potrebnej na chladenie. „Ak ruskí teroristi vyhodia do vzduchu túto priehradu, viac ako 80 osád vrátane Chersonu bude ihneď zaplavených. Zasiahnutých môžu byť státisíce ľudí,“ dodal ukrajinský prezident.

O tom, že Moskva možno plánuje útok na Kachovskú vodnú elektráreň, informoval aj Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Jeho experti uviedli, že Moskva je pravdepodobne presvedčená, že „narušenie Kachovskej priehrady môže prekryť jej stiahnutie sa z pravého brehu rieky Dneper“ a útok by mohol „zabrániť ukrajinskému postupu cez rieku alebo ho aspoň oneskoriť“.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Priehrada Kachovskej vodnej elektrárne na rieke Dneper sa dnes nachádza v oblasti neďaleko kontaktnej línie medzi ruskou a ukrajinskou armádou. Rusko začiatkom týždňa oznámilo, že zaútočiť na priehradu má v pláne, naopak, Kyjev, čo podľa Moskvy „spôsobí ničivé záplavy“ v meste Cherson. Podľa ISW vydali ruské úrady takéto varovanie preto, že sa ruské sily „chystajú poškodiť priehradu a obviniť Ukrajinu z následných škôd a strát na životoch“.

Domov
Zdieľať
Diskusia