Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
19. októbra 2022, 18:25
Čas čítania 1:02

Nemecký protivzdušný systém už úraduje. Ukrajina dnes zneškodnila všetky ruské drony nad Kyjevom

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Nemecký protivzdušný systém už úraduje. Ukrajina dnes zneškodnila všetky ruské drony nad Kyjevom
Zdroj: TASR/AP/Ukraine Weapons Tracker

Starosta Vitalij Kličko potvrdil, že protivzdušná obrana zostrelila viacero ruských rakiet.

V centre Kyjeva bola aj dnes v pohotovosti protivzdušná obrana a ozvalo sa niekoľko hlasných výbuchov. Starosta Vitalij Kličko potvrdil, že protivzdušná obrana zostrelila viacero ruských rakiet.

Na sociálnej sieti Telegram však napísal, aby ľudia boli ostražití a ostali v krytoch. Moderný nemecký protiletecký systém IRIS-T SLM dnes podľa televízie Seznam zostrelil všetky strely aj drony z ruskej strany. Ukrajina je vôbec prvá krajina, ktorá ho používa.

 
Pri ostatnom pondelkovom útoku iránskych dronov, ktoré používa ruská armáda, zahynuli v Kyjeve najmenej piati ľudia. Nedávne ruské útoky na Kyjev boli zamerané najmä na objekty energetickej infraštruktúry. Ruská armáda potvrdila, že aj v dnes (v stredu 19. 10.) vykonala útoky na ďalšie vojenské a energetické objekty na Ukrajine.


Mimovládne organizácie však upozorňujú, že cena, ktorú Ukrajina platí v súvislosti so zostreľovaním ruských dronov iránskej výroby, niekoľkonásobne prevyšuje sumu, ktorú na tieto drony vynakladá Rusko. Ukrajine sa za uplynulý mesiac podarilo zostreliť 161 dronov Šáhid-136, jeden dron Šáhid-129 a štyri väčšie bezpilotné lietadlá typu Mohádžir-6.


Jeden dron Šáhid-136 iránskej výroby stojí Rusko približne 20- až 50-tisíc eur a Rusko tak už na neúspešné dronové útoky na Ukrajine vynaložilo 12 až 18 miliónov eur. Ukrajinské náklady na prevádzku stíhačiek typu MiG-29, na strely s plochou dráhou letu C-300, obranný systém Nasams a menšie zbrane sa podľa odhadov analytikov vyšplhali už na takmer 29 miliónov eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia