Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Eduard Starkbauer
28. septembra 2022, 10:43
Čas čítania 0:52

Ukrajina pripravuje pokyny pred prípadným jadrovým útokom. Obáva sa najmä použitia menších taktických zbraní

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ochranu územnej celistvosti Ruska všetkými možnými spôsobmi naposledy naznačil Vladimir Putin.

Na Ukrajine pripravujú pokyny, ako postupovať v prípade ruského jadrového útoku. Už v najbližších dňoch ich uverejní Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Tajomník organizácie Olexij Danilov sa najviac obáva použitia taktických jadrových zbraní. Pripomína však, že ani hrozba nasadenia jadrového arzenálu Ukrajinu neprinúti, aby prestala brániť svoje územie pred okupačnou ruskou armádou.

Anketa:
Obávaš sa toho, že Rusko použije na Ukrajine jadrové zbrane?
Áno.
Nie.
Áno.
71 %
868 Hlasov
Nie.
29 %
360 Hlasov

Obavy v medzinárodnej komunite sa zintenzívnili po najnovších vyjadreniach ruského prezidenta Vladimira Putina a zástupcu tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Dmitrija Medvedeva, v ktorých naznačili možnosť využiť na ochranu „územnej celistvosti“ všetky možné prostriedky. Údajné prípravy na jadrový útok môžu byť zo strany ruského vedenia zámerne neskrývané aj preto, aby západné krajiny urobili ústupky pri podpore Ukrajiny.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP

Experti sa domnievajú, že Moskva môže pristúpiť k použitiu jadrových zbraní s relatívne nízkou účinnosťou. Hlavným problémom pri pokuse predpovedať použitie taktickej zbrane v porovnaní s väčšími strategickými zbraňami je to, že takéto jadrové hlavice je schopná niesť väčšina ruských lietadiel a konvenčných rakiet. 

V súvislosti s rizikom jadrového útoku zintenzívňujú aktivity rozviedky a tajných služieb aj USA a snažia sa identifikovať, ktoré rozhodnutia a činy ruskej armády by mohli naznačovať, že Rusko takýto útok uskutoční.

USA podrobne analyzujú všetky dostupné informácie a osobitnú pozornosť venujú vývoju v Kaliningradskej oblasti, kde Rusko nainštalovalo nadzvukové rakety a systémy použiteľné pri konvenčných aj jadrových úderoch. Nad Kaliningradom krúži niekoľko amerických prieskumných lietadiel BoeingRC-135.

Späť
Zdieľať
Diskusia