Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
21. septembra 2022, 8:13
Čas čítania 1:40

Putin zrušil plánovaný prejav. Západ jeho referendá na Ukrajine nazýva cynizmom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Svetoví lídri v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny ako fiktívne a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil v utorok popoludní príhovor, v rámci ktorého sa mal prihovoriť Rusom. Jeho vyhlásenie sledoval aj celý západný svet očakávajúc, že oficiálne oznámi referendá o pričlenení sa k Rusku.

Tie sa majú v okupovaných častiach Ukrajiny konať v termíne od 23. do 27. septembra. Zatiaľ správu oznámili len predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Ruskom dosadení zástupcovia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Rusko v roku 2014 podobným spôsobom anektovalo aj Krymský polostrov. Ani toto referendum nebolo medzinárodne uznané. Výsledky avizovaných referend, ktoré vlády západných krajín podľa všetkého neuznajú, môžu viesť k eskalácii vojenského konfliktu na Ukrajine.

Putin sa však nakoniec Rusom neprihovoril a jeho spriaznené médiá dokonca postupne vymazali zo svojich webov a sociálnych sietí informáciu o tom, že vôbec mal na verejnosti vystúpiť. 

Rusi sa zrejme zároveň báli, že ohlási mobilizáciu obyvateľstva. Od momentu ohlásenia prejavu pred národom hromadne vyhľadávali informácie o tom, ako opustiť krajinu a ako sa vyhnúť členstvu v armáde. 

Vrchol cynizmu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil v utorok proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, pričom uviedol, že medzinárodné spoločenstvo ich neuzná. Akékoľvek hlasovanie o anexii je podľa jeho slov právne bezvýznamné. Predmetné referendá zároveň označil za vrchol cynizmu.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Myslím si, že to, čo Rusko ohlásilo, je výsmech,“ povedal novinárom v New Yorku pred svojím vystúpením na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN. Ohlásenie referend označil za novú provokáciu, ktorá nijako neovplyvní pozíciu Francúzska.


NATO a USA v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny ako fiktívne a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú. „Tieto referendá sú urážkou zásad suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú základom medzinárodného systému,“ povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil plány Ruskom podporovaných úradov na usporiadanie referend na Ukrajine a varoval, že ide o ďalšiu eskaláciu vojny vyvolanú Kremľom. „Fiktívne referendá nemajú žiadnu legitimitu a nemenia podstatu ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine. Ide o ďalšiu eskaláciu Putinovej vojny,“ napísal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie na Twitteri.

Domov
Zdieľať
Diskusia