Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
2. septembra 2022, 17:45
Čas čítania 1:10

Až 3 500 slovenských lekárov chce dať výpoveď. Všetky ostatné možnosti sme vyčerpali, hovorí šéf lekárskych odborov Visolajský

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský varuje pred húfnym odchodom lekárov.

Šéf Lekárskeho odborového združenia tvrdí, že lekárov už koaličná kríza frustruje a sú pripravení podať hromadné výpovede. „Je veľmi frustrujúce, keď vidíte, že štát potrebuje zásadné riešenia a vy počúvate nejakú koaličnú hádku, že kto čo povedal. Je to už univerzálny pocit na Slovensku, že nás tie statusy, čo kto kedy povedal a kto je ten horší a zlý, nezaujímajú,“ povedal Peter Visolajský v rozhovore pre SME

Tvrdí, že v priebehu septembra začnú lekári dávať výpovede, dohromady by ich mohlo byť až 3 500. Následne bude plynúť dvojmesačná výpovedná lehota. Dosah môže byť podľa Visolajského katastrofálny, odchod lekárov ochromí celé oddelenia, keďže zdravotné sestry nebudú môcť pracovať. 

Šéf LOZ nedávno komentoval návrh navýšenia miezd lekárov, ktorý predstavili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a minister financií Igor Matovič. Samotné navýšenie platov podľa neho problém nevyrieši. Poukázal napríklad na potrebu nastolenia poriadku vo financovaní nemocníc.


Lengvarský síce povedal, že sa budú zaoberať aj ďalšími požiadavkami lekárskych odborárov, ale ministri sa od predstavenia nového návrhu lekármi nezaoberali. Venujú sa primárne energetickej kríze a rozpadu koalície, z ktorej odchádza strana SaS. 

Visolajský
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Matovič už rokovať neplánuje

Minister financií Igor Matovič viac neplánuje rokovať s lekármi o ich platoch. Dostali podľa neho veľmi dobrú ponuku.

„V tejto dobe je ponuka, ktorú sme lekárom dali, veľmi, veľmi nadštandardná. Je to dramaticky viac, ako sme ponúkli komukoľvek v štátnej správe okrem sestričiek, tie by percentuálne mali mať viac,“ povedal Matovič. Na poslednom rokovaní podľa svojich slov povedal lekárom, že ide o posledné stretnutie.


Minister financií predstavil v auguste návrh zvýšenia platov lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Lekárom bez atestácie by sa mal koeficient minimálnej mzdy zvýšiť z 1,25-násobku na 1,4-násobok priemernej mzdy. Pri lekároch s atestáciou mal koeficient zostať rovnaký, a to 2,3-násobok priemernej mzdy. Pri oboch sa mali platy odvíjať aj od odpracovaných rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia