Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
31. augusta 2022, 8:39
Čas čítania 1:39

PREHĽAD: Dnes ministri SaS odídu z vlády, Heger si naplánoval tlačovku v Nitre, Matovič je v Španielsku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ministri zo strany Sloboda a solidarita dnes definitívne opustia koalíciu.

V stredu po pravidelnom rokovaní vlády ministri z SaS Richard Sulík, Mária Kolíková, Branislav Gröhling a Ivan Korčok podajú demisie do podateľne prezidentského paláca, pravdepodobne budú mať aj tlačovú konferenciu, na ktorej oznámia svoj odchod. Prezidentka ich dnes ešte neprijme, očakáva sa, že tak urobí do desiatich dní. 

Eduard Heger si na dnes naplánoval tlačovú konferenciu, ktorá sa však nebude týkať koaličnej krízy. O 15.00 h bude predseda vlády predstavovať kandidáta OĽaNO na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. 

Igor Matovič, ktorého odchodom z vlády podmienila SaS svoje zotrvanie, je v Španielsku na plánovanej letnej dovolenke. 

Mária Kolíková: Nechávajú nás odísť s ľahkosťou

Refresher sa rozprával s Máriou Kolíkovou v predvečer vypršania ultimáta o možných scenároch, ktoré ešte pripadajú do úvahy. Igor Matovič môže taktizovať a zo svojej funkcie odstúpiť až po ministroch SaS. Vyšachoval by tak svojich politických súperov, s ktorými dlhodobo nespolupracoval efektívne. Ak by sa to stalo, Kolíková by to napriek všetkému považovala za úspech pre krajinu. 

21. decembra 2022, 18:26 Čas čítania 0:11 Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri

„Nevnímam to na straníckej línii, vnímam to ako prípadný úspech krajiny. Pre Slovensko nie je dobré, aby bol Igor Matovič členom vlády. O tom som presvedčená,“povedala Refresheru.

Ministerka zatiaľ nevie, kto by ju mohol na poste šéfa rezortu spravodlivosti nahradiť. Zatiaľ je známy len pravdepodobný nový minister školstva, ktorým by sa mal stať konzervatívec Richard Vašečka bojujúci za zákaz interrupcií. Minister hospodárstva a predseda SaS už vyhlásil, že by svojho nástupcu rád poznal, pretože Slovensko musí bojovať s náročnou energetickou krízou.

Aj Kolíková si myslí, že udržať kontinuitu v jej rezorte bude náročné, pripravovaná reforma justície má v radoch sudcov mnoho odporcov. 

Sme rodina a Za ľudí v úzadí

Koaliční partneri absolvovali tri rokovania, na ktorých chceli presvedčiť SaS o zotrvaní vo vláde. Podľa Márie Kolíkovej boli strany skôr pasívne. „Prekvapuje ma, s akou ľahkosťou nás zvyšok koalície necháva odísť, nie je to len o OĽaNO, ale aj o Sme rodina a strane Za ľudí. Nechávajú tomu voľný priestor,“konštatuje Kolíková v rozhovore. 

Boris Kollár viackrát avizoval, že odchod SaS je cesta k predčasným voľbám. Do parlamentu už strana Sme rodina predložila novelu Ústavy SR, vďaka ktorej by sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách, respektíve aby poslanci mohli hlasovaním ukončiť volebné obdobie.

15. decembra 2022, 16:00 Čas čítania 0:23 Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček?

Strana Za ľudí len opakovala, že si želá zotrvanie štvorkoalície. Juraj Šeliga nedávno prišiel s riešením, aby si Igor Matovič a Richard Sulík vymenili ministerstvá, ktoré sa nestretlo s pochopením. 

Eduard Heger navrhol päť riešení krízy, ktoré podľa SaS sú len slabou náplasťou. Pozornosť im nevenovali, lebo nebola splnená základná požiadavka na odchod Igora Matoviča. 

Domov
Zdieľať
Diskusia