Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
17. augusta 2022, 9:27
Čas čítania 0:49

Hlinikáreň v Žiari nad Hronom zastavuje výrobu minimálne na rok. Dôvodom sú vysoké ceny elektriny

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Slovenské hlinikárne Slovalco spotrebujú až desatinu všetkej elektrickej energie použitej na Slovensku.

Jediné slovenské hlinikárne Slovalco v Žiari nad Hronom dočasne odstavia svoju výrobu. Hlinikáreň Slovalco primárne vyrába hliník elektrolýzou oxidu hlinitého, no v tomto výrobnom procese sa spoločnosti nateraz neoplatí pokračovať pre vysoké ceny elektriny, informuje Denník N.

V najbližšom období bude hlinikáreň výlučne recyklovať hliníkové odpady od spracovateľov. Akcionári spoločnosti Slovalco z nórskej firmy Norsk Hydro a investičnej skupiny Penta rozhodli, že popri odstavení výroby opustí hlinikáreň okolo 300 zamestnancov.

Slovalco dlhšie upozorňovalo, že svoju výrobu bude musieť utlmiť, ak sa nezlepšia trhové podmienky, najmä neznížia ceny elektriny.

slovalco
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Napriek odstaveniu výroby z dôvodu vysokých cien elektriny bude môcť hlinikáreň zarobiť na zásobách elektriny, ktoré si nakúpila už minulý rok za oveľa nižšie ceny. Tieto zásoby odpredá.

V tejto chvíli Slovalco nemá nakúpenú elektrinu na budúci rok, a tak bude výroba pozastavená zrejme do začiatku roku 2024. Slovalco je pritom spoločnosťou, ktorá spotrebuje najviac elektrickej energie na celom Slovensku.

15. marca 2024, 10:00 Čas čítania 2:06 Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka

„Slovensko nezaviedlo konkurencieschopný rámec na kompenzáciu CO2. Toto zabránilo Slovalcu v uzatváraní dlhodobých kontraktov na elektrinu a súčasná zmluva na elektrinu vyprší koncom roka 2022. Vzhľadom na súčasný slovenský rámec a európske ceny elektriny by Slovalco utrpelo značné finančné straty, ak by pokračovalo vo svojej prevádzke aj po tomto roku,“ konštatuje v tlačovej správe predseda predstavenstva Slovalca Ola Saeter.

Domov
Zdieľať
Diskusia