Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
17. augusta 2022, 8:43
Čas čítania 1:27

Ukrajinský prezident Zelenskyj: Naschvál sme ľudí nevarovali pred ruskou inváziou, inak by nás Putin obsadil za tri dni

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident nevedel, ako bude vyzerať ruská invázia a nasledujúca vojna.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Kyjev schválne nevaroval svojich obyvateľov pred blížiacou sa ruskou inváziou, pretože ak by tak podľa neho urobil, Moskva by Ukrajinu dobyla za tri dni. 

Zelenskyj v rozhovore pre americký denník Washington Post skonštatoval, že vedenie krajiny síce malo informácie o zhromaždených ruských vojskách a vedelo, nakoľko hrozí okamžitý útok na Ukrajinu, no silou mocou chcelo zabrániť rozšíreniu paniky medzi obyvateľmi Ukrajiny. To by podľa prezidenta znamenalo katastrofu.

Aj keď Ukrajina vedela, že hromadenie ruských jednotiek na hraniciach môže znamenať potenciálny útok, západní spojenci podľa Zelenského neposkytli Kyjevu konkrétne dáta, na základe ktorých by bolo stopercentne jasné, že sa Vladimir Putin chystá vtrhnúť cez hranice.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

„Ak by sme to zverejnili, ovládli by nás za tri dni,“ povedal ukrajinský prezident v rozhovore. Vedenie Ukrajiny sa v čase krátko pred inváziou zhodlo na tom, že vyvolanie paniky by mohlo viesť k ešte väčšiemu útoku ľudí, a tak by Ukrajina nebola schopná čeliť ruským útokom tak ako dnes.

„V začiatkoch invázie sme boli takí silní, ako to len bolo možné. Niektorí ľudia odišli, no väčšina z nich zostala, aby bojovala za svoju vlasť,“ vyhlásil ukrajinský líder pre Washington Post.

Podľa vlastných slov však Zelenskyj nevedel, akú podobu bude mať vojna a čo presne Rusi zamýšľajú. „Ako by tomu niekto mohol veriť? Že Rusi budú mučiť ľudí? Nikto neveril, že to bude vyzerať takto,“ povedal.

Hlavný poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v exkluzívnom interview pre britský denník The Guardian povedal, že „v nasledujúcich dvoch či troch mesiacoch“ môže dôjsť k ďalším podobným útokom, aké podnikli neznámi útočníci v utorok na železničný uzol a leteckú základňu na Krymskom polostrove.

„Našou stratégiou je zničiť logistiku, zásobovacie trasy hlboko vo vnútrozemí Krymu, sklady munície a ďalšie objekty ich vojenskej infraštruktúry. Vytvára to chaos v ich vlastných ozbrojených silách,“ dodal Podoľak v rozhovore, ktorý portál denníka Guardian zverejnil v utorok.

Domov
Zdieľať
Diskusia