Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
1. augusta 2022, 12:10
Čas čítania 1:10

Vo Francúzsku a Portugalsku vypukli nové lesné požiare. Meteorológovia vydali výstrahu pred teplotami nad 40 stupňov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pri požiari na juhovýchode Francúzska utrpeli zranenia štyria zasahujúci hasiči, jedného z nich previezli s popáleninami do nemocnice.

Vo Francúzsku a Portugalsku vypuklo v nedeľu niekoľko nových lesných požiarov. Pri požiari v departemente Gard ležiacom na juhovýchode Francúzska utrpeli zranenia štyria zasahujúci hasiči, jeden z nich vážne. S popáleninami ho previezli do nemocnice.


Tento požiar zasiahol územie s rozlohou približne 350 hektárov. „Sme si istí, že do zajtra dokážeme požiar dostať pod kontrolu,“ povedal v nedeľu večer hovorca hasičov William Borelly.


Južne od Nîmes musela byť pre silné zadymenie čiastočne uzavretá diaľnica A9 do Španielska. Podľa diaľničnej spoločnosti Vinci je trasa opäť prejazdná. Ďalší požiar, ktorý sa podľa úradov rozšíril neďaleko Marseille na plochu približne 35 hektárov, sa večer podarilo dostať pod kontrolu.


Francúzsko pritom čaká tento týždeň ďalšia vlna horúčav. V pondelok sa na juhu krajiny očakáva teplota 35 až 39 stupňov Celzia. Nová vlna horúčav by mala vrcholiť v stredu s maximami na hranici 40 stupňov na juhozápade. Dva rozsiahle lesné požiare zachvátili v polovici júla desaťtisíce hektárov pôdy v juhozápadnom Francúzsku na pobreží Atlantiku. 

Na snímke hasiči počas lesného požiaru v La Test-de-Buch na juhozápade Francúzska 18. júla 2022.
Na snímke hasiči počas lesného požiaru v La Test-de-Buch na juhozápade Francúzska 18. júla 2022. Zdroj: TASR/AP


Aj v Portugalsku hasiči zápasia s niekoľkými novými lesnými požiarmi. Väčší požiar podľa civilnej ochrany vypukol pri mestečku Mafra ležiacom severne od Lisabonu. S plameňmi tam bojovalo okolo 400 hasičov.

20. januára 2024, 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera

Preventívne evakuovaný bol domov dôchodcov s 30 klientmi, uviedol vo vysielaní rozhlasovej stanice Renascença hovorca civilnej ochrany Paulo Santos. Do boja s ďalšími požiarmi na severe a v strede Portugalska bolo nasadených viac ako 1 000 hasičov. V meste Ourém preventívne evakuovali aj riečnu pláž, kde sa dvaja ľudia nadýchali dymu.


Teploty v týchto regiónoch cez víkend prudko stúpli. Pre časť severného a stredného Portugalska vydali meteorológovia výstrahu pred teplotami presahujúcimi 40 stupňov. Horúčavy by mali trvať minimálne do utorka. Podľa predbežných údajov Inštitútu na ochranu prírody a lesov (ICNF) od začiatku roka v Portugalsku plamene pohltili už viac ako 58 000 hektárov pôdy.

Domov
Zdieľať
Diskusia