Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
15. júla 2022, 18:35
Čas čítania 2:08

Ukrajinské dievčatko s Downovým syndrómom zomrelo pri raketovom bombardovaní. Krátko predtým natočila s matkou video

Kategória:
Osobnosti
Uložiť Uložené

Jej pamiatku si uctila aj prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

Vo štvrtok 14. júla po ruskom raketovom útoku v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny hlásili najmenej 23 obetí, pričom zranenia utrpelo ďalších približne 90 ľudí. Jednou z obetí je aj 4-ročné dievčatko s Downovým syndrómom Liza Dmitrieva, známa aj vďaka sociálnym sieťam jej matky.

Ako informuje The Sun, jej matka Irina na Instagrame krátko po pol deviatej nášho času zverejnila video, ako spoločne s dcérkou Lizou kráčajú po ulici vo Vinnycii. Dievčatko pritom tlačilo svoj detský ružový kočík. Približne o hodinu na to tri ruské rakety zasiahli miestnu kancelársku budovu a poškodili okolité obytné domy. Útok spôsobil obrovský požiar, ktorý sa rozšíril na parkovisko a zapálil vozidlá.

Riadené strely Kalibr vypálila na mesto ruská ponorka v Čiernom mori. Medzi mŕtvymi sú aj tri deti, napísal zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko v aplikácii Telegram. Jedno z nich je práve Liza Dmitrieva, ktorá sa už zo svojej prechádzky s matkou po meste domov nikdy nevrátila.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

V médiách a po sociálnych sieťach začali kolovať zdrvujúce fotografie zničenej budovy a jej okolia po bombardovaní. Na nich sa nachádzal aj zničený ružový kočiar, ktorý na videu tlačila malá Liza. Vedľa neho našli aj jej nehybné telo. Jej matka Irina je v kritickom stave bojuje o život v miestnej nemocnici.

Kočík malej Lizy pri ceste neďaleko zničenej budovy po ruskom raketovom útoku v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny.
Kočík malej Lizy pri ceste neďaleko zničenej budovy po ruskom raketovom útoku v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny. Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

Jej pamiatku si uctila aj Zelenská

Smrť Lizy zasiahla aj prvú dámu Ukrajiny Olenu Zelenskú. Na svojom Instagrame zdieľala video z minuloročných Vianoc, kedy sa s Lizou stretla osobne. Spoločne totiž natáčali vianočné video aj s ďalšími deťmi s Downovým syndrómom.

„Všetky nás dnes vydesilo video prevráteného detského kočíka vo Vinnycji. A potom, keď som čítala správy, som si uvedomila, že to dievča poznám. Nenapíšem sem všetko, čo by som chcela povedať tým, ktorí ju zavraždili. Napíšem o Lize. Liza zvládla za pol hodiny namaľovať nielen seba, sviatočné šaty, ale aj všetky ostatné deti, mňa, kameramanov a režiséra,“ spomína v príspevku Zelenská.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Rusko tvrdí, že budova zasiahnutá raketou v meste Vinnycia bola vojenským cieľom

Mesto Vinnycia s 370 000 obyvateľmi sa nachádza približne 268 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Kyjev. Od začiatku vojny tam utiekli tisíce ľudí z východu Ukrajiny, kde Rusko pokračuje v ofenzíve.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že štvrtkový raketový útok na ukrajinské mesto Vinnycia bol zameraný na budovu, kde mali stretnutie vrcholní predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl so zahraničnými dodávateľmi zbraní. Ukrajina toto tvrdenie odmietla.

Ukrajina poprela, že bol zasiahnutý vojenský cieľ, a dodala, že útok si vyžiadal najmenej 23 mŕtvych a zasiahol kultúrne centrum využívané vojenskými veteránmi vo výslužbe. „Strely (s plochou dráhou letu) Kalibr boli 14. júla vypálené na Dom dôstojníkov vo Vinnycii,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo svojej dennej aktuálnej správe.


„V zariadení sa konala konferencia velenia ukrajinských ozbrojených síl so zástupcami zahraničných dodávateľov zbraní... Útok viedol k likvidácii účastníkov,“ dodalo ruské ministerstvo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský útok vo Vinnycii za „neskrývaný teroristický čin“.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Я мама янгола💕 (@l.i.z.i.love)

Domov
Zdieľať
Diskusia