Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
23. marca 2022, 12:03
Čas čítania 2:01

AKTUÁLNE: Pre problémy okolo maturít končí riaditeľka NÚCEM-u Romana Kanovská. „Skúška dospelosti“ by však mala byť podľa plánu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Podľa informácií Refresheru končí vo funkcii k dnešnému dňu, budú za ňu hlaďať náhradu. Maturity už pravdepodobne táto personálna zmena neovplyvní.

Riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská končí vo funkcii. Refresheru informáciu potvrdil dôveryhodný zdroj. Dôvodom sú vraj pravdepodobne jej dlhodobé stanoviská a rozhodnutia týkajúce sa maturitných skúšok.

Aktuálne bude NÚCEM hľadať náhradu, podľa našich informácií však toto rozhodnutie neovplyvní ďalšie konanie maturitných skúšok v tomto školskom roku. 

NÚCEM patrí pod ministerstvo školstva ako rozpočtová organizácia, v tejto veci sme kontaktovali aj tlačové oddelenie rezortu. „Pracovné cesty pani riaditeľky NÚCEM-u Romany Kanovskej a ministerstva školstva sa po vzájomnej dohode rozchádzajú. Ďakujeme jej za profesionálnu prácu, ktorú v úrade odviedla, a v ďalšom pracovnom živote jej prajeme všetko dobré,“ povedal Refresheru hovorca ministerstva školstva Tomáš Kostelník. 

Úlohou úradu je monitorovať výsledky vzdelávania na celoštátnej, ale aj medzinárodnej úrovni na základných a stredných školách. Kanovská bola šéfkou úradu od roku 2008. Refresheru povedala, že z NÚCEM-u odchádza po vzájomnej dohode s ministerstvom školstva. „To, že odchádzam, súvisí s iným profesijným smerovaním. Chcem sa viac venovať iným činnostiam, stále sa to bude vzťahovať na vzdelávanie, ale už nie v rezorte školstva. Je to záležitosť profesijného rozhodnutia,“ povedala. 

Romana Kánovská
Zdroj: Romana Kanovská

Uniknuté testy vraj boli falošné

Krátko pred začiatkom týždňa písomných maturít po internete kolovali testy z roku 2020, ktoré niektorí študenti považovali za pravé. Na dôveryhodnosti pridávala aj skutočnosť, že študenti mali dostať práve dva roky staré testy, ktoré mal NÚCEM pripravené pre žiakov, avšak vzhľadom na zrušené maturity zostali nevyužité.

Fotografie testov, ktoré nám prišli do redakcie, sme poslali na prešetrenie hovorcovi ministerstva školstva Tomášovi Kostelníkovi.

Pre Refresher povedal, že nejde o reálne testy, ale o podvod. „Tieto testy sú falošné. Nie sú to tie, ktoré budú mať žiaci zajtra,“ povedal Kostelník. Podľa informácií Refresheru aj táto kauza Kanovskej priťažila. 

30. mája 2023, 14:30 Čas čítania 3:19 PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl

NÚCEM podal včera pre údajný únik odpovedí z externej časti maturitnej skúšky trestné oznámenie na Okresnej prokuratúre Bratislava III, keďže testy sa objavili na internete v čase, keď sa ešte mali nachádzať v krajských úložiskách. Polícia bude prešetrovať, či v tomto prípade došlo k porušovaniu tajomstva prepravovaných správ, k ohrozeniu obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, ako aj k zneužívaniu právomocí verejného činiteľa.

Kanovská chcela maturity za každú cenu

Ešte krátko pred konaním písomnej maturitnej skúšky Kanovská potvrdila, že prechod na dištančné vzdelávanie nie je podľa nej dôvodom na to, aby sa rušili maturitné či záverečné skúšky. Považuje za správne, že sa maturitná skúška uskutoční štandardným spôsobom, podobne ako to bolo pred pandémiou. 

„Akékoľvek neštandardné riešenia v podobe administratívnych priemerov známok sú ďalej neudržateľné. Vidíme to napríklad na okolitých krajinách, kde aj počas dvoch uplynulých rokov žiaci riadne maturovali, respektíve dochádzalo iba k čiastočným modifikáciám maturitnej skúšky vzhľadom na pandemické opatrenia,“ priblížila riaditeľka NÚCEM-u.

Maturitné skúšky sa podľa Kanovskej mali konať aj preto, že zahraničné školy neakceptujú formát, aký zriadilo ministerstvo školstva počas posledných dvoch rokov. Ešte včera bývalá šéfka NÚCEM-u poukazovala na potrebu reformy maturít s orientáciou na prax tak, ako to požaduje Aliancia stredoškolákov. „Podľa môjho názoru by maturitná skúška v budúcnosti mohla umožniť žiakom vo väčšej miere prezentovať ich inovatívne prístupy, či už individuálne, alebo skupinové, a aj mäkké zručnosti, nie najmä naučené vedomosti a algoritmy.“

Domov
Zdieľať
Diskusia