Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
28. marca 2024, 15:10
Čas čítania 0:49

Neďaleko našich hraníc sa pohybuje balkánska šelma. Problém predstavuje najmä pre chovateľov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Českej republike zaznamenali výskyt šakalov.

V susednom Česku sa udomácňujú šakaly, pôvodne z Balkánu, ktorí môžu v budúcnosti predstavovať problém pre chovateľov hydiny. Šelmy spozorovali v CHKO Pálava na juhu Moravy a pri stredočeských Miloviciach, informuje TN.cz.

Šakal vyzerá ako väčšia líška a aktívny je najmä cez noc. S presunmi po otvorenej poľnohospodárskej krajine nemá problém a dokáže prekonať veľké vzdialenosti. Populácia šeliem zatiaľ nie je masívna, a tak sa nepovažuje za invazívny druh.

​„Ony žijú skryto a ich počet sa nedá zistiť. Informácie o nich máme skôr z náhodných pozorovaní. Pri Miloviciach už bolo preukázané dokonca aj ich rozmnožovanie,“ informuje Pavel Dedek, zoológ z Agentúry ochrany prírody a krajiny (AOPK).

Problém pre chovateľov

Problém so šelmami by mohol nastať, pokiaľ by sa ich populácia znásobila. V pozore by boli najmä hydinári, ktorí by prešli na voľný chov. „Pri nich je potom väčšie riziko kontaktu s divokou prírodou. Predátory vrátane šakalov tak môžu mať ľahší prístup k svojej potenciálnej obeti,“ dodal Aleš Vorel z Fakulty životného prostredia na Českej poľnohospodárskej univerzite (ČZU).

21. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:21 Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie

Výskyt šelmy zaznamenali aj v Nemecku pri Drážďanoch. „Keď šakaly došli až do Stredočeského kraja a k Prahe, tak je veľmi pravdepodobné, že v tej poľnohospodárskej krajine budú asi už hocikde. Na druhej strane však zásadne nevyhľadávajú lesy,“ pripomína Dedek.

šakal
Zdroj: PxHere
Domov
Zdieľať
Diskusia