Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. marca 2024, 8:20
Čas čítania 0:54

Na Slovensku sa začala sezóna kliešťov. ÚVZ pripomína prvú pomoc a správny postup vytiahnutia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pred vytiahnutím kliešťa sa na pokožku nemá kvapkať olej.

Úrad verejného zdravotníctva pripomína všetkým Slovákom, že kliešťa prisatého na tele treba vytiahnuť čo najskôr. Bezprostredne po návrate z prírody by si ľudia preto mali skontrolovať celú pokožku. 


„Kým na prenesenie baktérií, ktoré spôsobujú lymskú boreliózu, kliešť potrebuje byť prisatý aspoň 24 hodín, vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť do pár hodín po zaklieštení. Bezprostredne po návrate z pobytu v prírode alebo v blízkosti mestskej zelene je preto dôležité skontrolovať celú pokožku tela. Poriadne si prezrite najmä miesta ako podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy,“ poznamenal.

Správny postup vytiahnutia 

Kliešťa odporučil úrad odstrániť pinzetou. Dôležité je podľa neho vybrať celé telo aj s hlavičkou. Nemá sa naň kvapkať olej. „Vyťahujte ho plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zo strany na stranu a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože,“ ozrejmili odborníci. 

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

Ľudia by kliešťa po odstránení nemali mliaždiť prstami. „Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe/v uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša,“ odporučil Úrad verejného zdravotníctva.

Apeluje aj na dezinfikovanie pinzety a miesta prisatia. Ľuďom tiež radí, aby si mesiac po odstránení kliešťa všímali príznaky, ako sú horúčka, bolesť svalov, hlavy, kĺbov či opuch. „Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s vaším lekárom,“ uzavrel.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash.com
Späť
Zdieľať
Diskusia