Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
8. februára 2023, 8:15
Čas čítania 0:37

FOTO: Slovenskí hasiči už nasadzujú svoje životy v Turecku. Takto prečesávajú trosky po zemetrasení a snažia sa nájsť preživších

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pondelkové zemetrasenie v oblasti turecko-sýrskych hraníc si vyžiadalo najmenej 8 300 obetí, počet však stále stúpa.

Do epicentra zemetrasením postihnutých oblastí Turecka už dorazilo najmenej pätnásť Slovákov z Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby. Doteraz si pondelkové zemetrasenie v blízkosti turecko-sýrskych hraníc vyžiadalo viac ako 8 300 životov.

Slovenský záchranný tím sa v utorok po prílete do mesta Adana registroval v zmysle postupov mechanizmu Európskej únie. Po zapísaní bola väčšina tímu prepravená vrtuľníkom priamo do terénu v blízkosti mesta Hatay.

„Vyslaný záchranný tím sa na mieste nasadenia rozdelil na tri tímy, ktoré už v dopoludňajších hodinách začali vykonávať vyhľadávanie osôb. Každý tím pozostáva zo psovoda so psom a z troch hasičov,“ uviedlo ministerstvo.

Slovenskí záchranári v Turecku.
Slovenskí záchranári v Turecku. Zdroj: HZS/Igor Žiak, MV SR, tlačový odbor/Vladimír Benko

Hydraulické nožnice a kladivá

Vybavenie záchranárov zahŕňa najmä lanovú techniku, rebríky, trojnožky, LED osvetlenia, ale aj hydraulické náradie na zdvíhanie a podopieranie ťažkých materiálov. Rovnako tak majú všetky tímy dostupné hydraulické čerpadlá a nožnice, elektrické kladivá, píly, vŕtačky a kompresory.

„Poskytnutý záchranný tím je sebestačný, to znamená, že je schopný pracovať v mieste určenia samostatne,“ uzavreli v statuse.

Domov
Zdieľať
Diskusia