Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. decembra 2022, 13:30
Čas čítania 0:47

Bielorusko zbrojí, v krajine rozmiestnili raketové systémy schopné niesť jadrové hlavice. Vraj sú pripravení plniť rozkazy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Iskander-M je pojazdný raketový systém, ktorý má dosah do 500 kilometrov a dokáže niesť konvenčné alebo jadrového bojové hlavice.

Raketové systémy Iskander, schopné niesť aj jadrové hlavice, a protiraketové systémy S-400, ktoré dodalo Rusko, boli rozmiestnené v Bielorusku a sú pripravené na vykonávanie svojich úloh. Oznámil to predstaviteľ bieloruského ministerstva obrany, informuje The Guardian.


Leonid Kasinskyj, šéf oddelenia pre ideológiu bieloruského rezortu obrany, vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram v nedeľu uviedol: „Naši vojaci a posádky úplne dokončili svoj výcvik v spoločných bojových výcvikových centrách armád Ruskej federácie a Bieloruskej republiky.“


„Tieto typy zbraní (systémy Iskander a S-400) sú dnes v bojovej službe a plne pripravené na vykonávanie svojho plánovaných úloh,“ dodal Kasinskyj.


Nie je jasné, koľko raketových systémov Iskander bolo presne v Bielorusku rozmiestnených, no podľa Guardianu prišlo k ich rozmiestneniu po návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý do Minska zavítal 19. decembra. Táto návšteva vyvolala na Ukrajine obavy, že Putin bude na Bielorusko tlačiť, aby sa pripojilo k novému pozemnému útoku a otvorilo v ukrajinskom konflikte nový front.


Rusko spustilo útok na Ukrajinu tento rok vo februári aj z bieloruského územia a v posledných mesiacoch sa opäť zvyšuje počet spoločných vojenských aktivít Ruska a Bieloruska.


Iskander-M je pojazdný raketový systém, ktorý má dosah do 500 kilometrov a dokáže niesť konvenčné alebo jadrového bojové hlavice.

Domov
Zdieľať
Diskusia