Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. decembra 2022, 11:14
Čas čítania 0:34

Na Slovensku sa vyzbieralo 787 miliónov zálohovaných obalov. Návratnosť obalov bola takmer 80 %

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na Slovensku je registrovaných 3 004 odberných miest.

Na Slovensku sa od spustenia zálohovania vyzbieralo viac ako 787 miliónov zálohovaných nápojových obalov. Od januára do novembra uviedli na trh miliardu zálohovaných PET fliaš či plechoviek. TASR o tom informovala riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai. Na našom území je momentálne 1 184 povinných odberných miest a 1 820 dobrovoľných.

Zvyšovaním množstva odberných miest sa podľa Morvai približujú ku komfortnejšej a k dostupnejšej odbernej sieti pre ľudí. Zhodnotila tiež, že zálohovanie na Slovensku napreduje rýchlejšie, než sa predpokladalo.

Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025. Tento cieľ budú podľa Morvai postupne musieť splniť všetky európske krajiny do roku 2029.

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.

Domov
Zdieľať
Diskusia