Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
11. decembra 2022, 10:06
Čas čítania 1:52

Snehová kalamita na východe: Košice vyhlásili 1. stupeň kalamitnej situácie, ZSSK odporúča necestovať vlakom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zasnežené cesty, popadané stromy a záveje. Vodiči sa sťažujú na zlú dopravnú situáciu.

Počas noci potrápilo viaceré časti Slovenska husté a intenzívne sneženie. Predovšetkým východné Slovensko. Mesto Košice pre nepriaznivé počasie dokonca vyhlásilo 1. stupeň kalamitnej situácie.

Diaľnica Dargov Košice je podľa motoristky Dáši jedna katastrofa. Cesty sú podľa nej neodhrnuté a tvoria sa snehové záveje.
Diaľnica Dargov Košice je podľa motoristky Dáši jedna katastrofa. Cesty sú podľa nej neodhrnuté a tvoria sa snehové záveje. Zdroj: Facebook/Dopravný servis TV MI KE VT PO (Dáša Zemanová)

TASR o tom informoval hovorca magistrátu Dušan Tokarčík s tým, že silný vietor a intenzívne sneženie obmedzilo premávku mestskej hromadnej dopravy. Kým výprava autobusov je pre kalamitu obmedzená, električky nejazdia vôbec.

Vo facebookových skupinách monitorujúcich dopravnú situáciu sa niektorí vodiči sťažujú na neodhrnuté cesty na úseku diaľnice Dargov Košice, iní zdieľajú fotky popadaných stromov na cestách, napríklad v obci Nový Ruskov pri Trebišove, kde je pre spadnutý strom po snehovej kalamite cesta neprejazdná.

Križovatka smer centrum Sečovce – Nový Ruskov je podľa vodiča Pavla neprejazdná. Situáciu skomplikoval spadnutý strom.
Križovatka smer centrum Sečovce – Nový Ruskov je podľa vodiča Pavla neprejazdná. Situáciu skomplikoval spadnutý strom. Zdroj: Facebook/Dopravný servis TV MI KE VT PO (Pavol Geňo)

Okrem zhruba desiatich centimetrov vrstvy snehu, v Košiciach spôsobuje problémy aj silný nárazový vietor. Cestári v noci nasadili 24 mechanizmov, aktuálne ich je v teréne 30. Posilnené budú ešte o externú techniku a záložné zdroje.


Riaditeľ magistrátu na krízovom štábe uviedol, že hlavné ťahy ošetrovali posypovým materiálom už od sobotňajšieho (10. 12.) večera, no silný mrznúci dážď materiál zmyl a eliminoval akékoľvek preventívne posypy.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Našou prioritou je udržať prejazdné hlavné cestné ťahy na území mesta, teda tie, na ktorých premáva MHD a rovnako cesty, ktoré majú slúžiť vozidlám hasičov a záchrannej služby,“ povedal.

Katarína zdieľala fotografiu zasneženého úseku diaľnice Bidovce-Košice z rána.
Katarína zdieľala fotografiu zasneženého úseku diaľnice Bidovce-Košice z rána. Zdroj: Facebook/Dopravný servis TV MI KE VT PO (Katka Ivanová Barancová)


Autobusy majú podľa mesta problémy a výrazne meškajú najmä v kopcovitých terénoch –na Sídlisku KVP, Dargovských hrdinov a v lokalite Podhradová. Električky neboli z dôvodu zamrznutého trakčného vedenia vypravené vôbec.

„Prosíme preto obyvateľov mesta, aby dnes radšej, ak nikam urgentne nemusia ísť, ostali doma. Aj napriek našej enormnej snahe sa tento boj s prírodou vyhrať nedá,“ uviedol Čop. Ak sa dopoludnia situácia nezmení, mesto vyhlási 2. stupeň kalamitnej situácie.


Tokarčík pripomenul, že v súvislosti s chodníkmi dostali ich správcovia SMS správu so žiadosťou o údržbu. „Mesto si však zároveň uvedomuje, že do dobrého stavu sa môžu chodníky dostať až potom, ako sa počasie upokojí,“ dodal.

Na aktuálnu situáciu zareagovala aj železničná spoločnosť ZSSK. „V dôsledku nepriaznivých vplyvov počasia je značne obmedzená železničná doprava na východe Slovenska, najmä v okolí Košíc. Na viacerých tratiach je silná námraza na trolejovom vedení, v stanici Košice nefungujú výhybky,“ píše ZSSK a odporúča dnes na východe cestovať len ak je to nevyhnutné.

Na východe nasnežilo až 30 centimetrov snehu

Na východnom Slovensku do nedele rána nasnežilo miestami 15 až 30 centimetrov snehu, ojedinele aj viac. Väčšinou mrzne a stále fúka silný až prudký severný vietor, ktorý spôsobuje výrazné komplikácie v doprave. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.


„Automatická stanica Štós nám hlási 34 centimetrov nového snehu, pričom severné návetria Volovských a Slanských vrchov môžu mať podľa úhrnov zrážok aj viac ako 40 centimetrov nového snehu,“ priblížili meteorológovia. Intenzívne sneženie bude podľa nich v najbližších hodinách postupne slabnúť, popoludní postupne zoslabne aj vietor.


SHMÚ tvrdí, že menej výrazné zrážkové pásmo postúpilo aj nad západné Slovensko, kde taktiež začalo snežiť. Pri slabých zrážkach sa však ojedinele ešte vyskytuje aj dážď so snehom alebo dážď.

Napadaný sneh na aute v obci Bystré v okrese Vranov nad Topľou.
Napadaný sneh na aute v obci Bystré v okrese Vranov nad Topľou. Zdroj: Refresher/foto od čitateľky Anny
Domov
Zdieľať
Diskusia