Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
21. novembra 2022, 14:11
Čas čítania 1:11

Rokovania lekárov a vlády sa opäť zasekli. Matovič by mal byť menej emotívny, odkazuje Visolajský

Kategória:
News
Uložiť Uložené

S podmienkami vraj vláda pôvodne nemala problém, tvrdí šéf lekárskych odborov Peter Visolajský.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský sa po rokovaní na Úrade vlády SR postavil so svojimi kolegami pred novinárov. Vysvetlili, že požiadavky odborárov vláda považovala za samozrejmé, no pri rokovaní sa zasekli hneď na prvom bode.

Zdalo sa im, ako keby o nich ministerstvo financií nekomunikovalo s ministerstvom zdravotníctva. Požiadavky od lekárov má podľa Visolajského premiér na stole od minulého leta. Napriek tomu však minister financií Igor Matovič nahliadal na ich požiadavky ako na niečo nové.

Možno odíde až 2 100 lekárov

Slovensku hrozí, že v prípade nedohodnutia sa vlády s odbormi odíde z práce viac ako 2 100 lekárov z 31 nemocníc. Výpovede podali už v septembri a v decembri sa končí ich výpovedná lehota. Trvajú na tom, aby vláda prijala ich osem požiadaviek, ktoré by mali zlepšiť situáciu v zdravotníctve. Predseda parlamentu Boris Kollár sa vyhrážal, že pokiaľ dajú lekári výpovede, odíde z koalície.

Pre komplikovanú situáciu aktuálne na ministerstve zdravotníctva zasadá ústredný krízový štáb, ktorý sa zaoberá možnosťou, že by sa vláda s odbormi nedohodla.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Dohoda má dve strany mince. Jedna strana sú požiadavky lekárov a druhá strana je zabezpečenie zo strany lekárov kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ povedala dnes pred rokovaním vicepremiérka Veronika Remišová.

Peter Visolajský na tlačovej konferencii informoval, že požiadal ministra financií Igora Matoviča, aby komunikoval menej emotívne. Narážal tak zrejme aj na jeho statusy, ktorými sa obracal na odbory a lekárov v nemocniciach. „Úprimne som si myslel, že ľudia z LOZ dodatočnú štvrťmiliardu eur v takejto ťažkej dobe na platy zdravotníkov ocenia. Bohužiaľ, nestalo sa. Rozhodli sa presviedčať lekárov, aby opustili pacientov a dali výpovede z práce,“ napísal šéf rezortu financií.

Odbory s dodatočnou ponukou na zvýšenie platov lekárov súhlasili, no žiadali zvýšiť koeficient za odpracované roky praxe pre všetkých lekárov. Zároveň však chcú, aby vláda vyriešila zvyšných sedem požiadaviek.

Visolajský
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia