Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
12. októbra 2022, 23:56
Čas čítania 0:57

K streľbe v Bratislave sa nepriamo hlási mladík na Twitteri. Pred útokom zverejnil extrémistický manifest

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Muž opakovane odpisoval ľuďom, ktorí mu na Twitteri po streľbe komentovali príspevky.

K incidentu na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorom zomreli dvaja ľudia a jedna osoba skončila so zraneniami, sa na Twitteri nepriamo hlási mladý Slovák. Jeho účet zámerne nezverejňujeme.

Mladík na svojom profile niekoľko hodín pred streľbou pri LGBT bare Tepláreň zverejnil viac ako 60-stranový manifest. V ňom sa opisuje ako chlapec zo Slovenska, narodený v roku 2003.

12. októbra 2022, 20:00 Čas čítania 1:12 AKTUÁLNE: Na Zámockej ulici v Bratislave došlo k streľbe, dvaja ľudia zomreli. Útočník je na úteku, pátral po ňom aj vrtuľník AKTUÁLNE: Na Zámockej ulici v Bratislave došlo k streľbe, dvaja ľudia zomreli. Útočník je na úteku, pátral po ňom aj vrtuľník

V rozsiahlom dokumente, ktorý redakcia Refresheru čítala, opisuje motiváciu, ktorá ho údajne viedla k streľbe. Manifest obsahuje sekcie, v ktorých autor incident označuje za „svoju operáciu“ a vinu za svetové problémy opakovane zvaľuje na židovskú komunitu spoločne s LGBTI komunitou. Hovorí o údajnej nevyhnutnosti „boja za bielu rasu“. 

V stredu ráno pridal na Twitter  príspevok, v ktorom oznámil, že svoju operáciu naozaj vykoná. Krátko po streľbe na Zámockej majiteľ účtu po anglicky napísal, že svoj čin neľutuje a cíti sa dobre. Viackrát pritom interagoval s ľuďmi, ktorí mu príspevky komentovali a vypytovali sa, či naozaj strieľal on. 

Samotný profil na Twitteri obsahuje desiatky príspevkov, v ktorých majiteľ účtu celé mesiace vzdáva úctu pravicovým extrémistom či nacistickým pohlavárom. Zároveň jeho účet pôsobí tak, že sa na útok dlho pripravoval.

V sérii príspevkov z uplynulých mesiacov si mladík mnohokrát urobil selfie doma pred zrkadlom, v prírode či priamo v meste. Na jednej z fotografií (pridal ju v polovici augusta) si robí selfie priamo pred barom Tepláreň, kde sa dnes večer odohral tragický incident.

Streľbu v centre Bratislavy vyšetruje NAKA a po útočníkovi polícia stále pátra. 

Späť
Zdieľať
Diskusia