Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
25. augusta 2022, 9:04
Čas čítania 1:08

USA varujú, že sa Rusko chystá vyhlásiť referendá na okupovaných územiach Ukrajiny

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ich cieľom je nadobudnúť oficiálnu kontrolu nad týmito obsadenými územiami.

Vyhlásil to v stredu vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu v USA. Rusko by podľa neho mohlo už tento týždeň začať s vyhlasovaním sfalšovaných referend v okupovaných oblastiach na Ukrajine.

Spojené štáty sa dozvedeli, že „vedenie Ruska poverilo svojich predstaviteľov, aby začali pripravovať uskutočnenie sfalšovaných referend“ v okupovaných častiach Chersonskej, Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a najmä Charkovskej oblasti, povedal hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

„Tieto referendá by sa mohli začať v priebehu niekoľkých dní či týždňov. V podstate možno budeme vidieť, že Rusko prvé z nich ohlási do konca tohto týždňa,“ uviedol Kirby a dodal, že Rusko má evidentne problémy s dosahovaním územných ziskov na Ukrajine, a tak sa ich snaží získať falošnými politickými prostriedkami.

Kirby ďalej konštatoval, že zo strany Ukrajincov vidieť len minimálnu podporu, čo sa týka pripojenia uvedených oblastí k Rusku. „Očakávame, že Rusko sa pokúsi zmanipulovať výsledky týchto referend, aby nepravdivo tvrdilo, že Ukrajinci sa chcú pripojiť k Rusku,“ uviedol. Doplnil, že bude mimoriadne dôležité, aby svet následne bezprostredne upozorňoval na tieto dezinformácie a vyvracal ich.

Situácia ako na polostrove Krym

Moskva niekoľko týždňov po tom, ako v roku 2014 anektovala ukrajinský Krymský polostrov, uskutočnila referendum, ktoré údajne ukázalo, že tamojší obyvatelia chcú, aby sa Krym pričlenil k Ruskej federácii.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Kirby ďalej poznamenal, že podľa amerických tajných služieb sa ruskí predstavitelia v okupovaných oblastiach obávajú, že miestni ľudia sa na hlasovaní v referendách nezúčastnia. Rusi podľa jeho slov preto pripravujú bližšie nešpecifikované opatrenia s cieľom ukázať úspech týchto hlasovaní. Dodal však, že „samotní ruskí predstavitelia sú si vedomí toho, že to, čo robia, bude nezákonné a nebude to odrážať vôľu ľudí“. Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo jasne dali najavo, že „akékoľvek pokusy o získanie kontroly nad zvrchovaným ukrajinským územím nebudú považované za zákonné“, zdôraznil. 

Domov
Zdieľať
Diskusia