Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
26. júla 2022 o 14:13
Čas čítania 0:34

Slovensko by malo od Európskej komisie dostať 1400 dávok vakcíny účinnej proti opičím kiahňam

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Slovensko by malo od Európskej komisie dostať 1400 dávok vakcíny účinnej proti opičím kiahňam
Zdroj: Unsplash

Na Slovensku sú zatiaľ potvrdené tri prípady opičích kiahní.

Slovensko by malo od Európskej komisie (EK) dostať 1 400 dávok vakcíny účinnej proti opičím kiahňam. Má ísť o vakcínu Jynneos. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Darovanie je podľa nej v súčasnosti v procese. „Po jeho ukončení budeme verejnosť informovať,“ dodala. EK organizuje spoločnú dodávku vakcín, pričom členské krajiny majú dostať podiel podľa počtu obyvateľov.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: TASR/AP


Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila minulý týždeň šírenie opičích kiahní za stav globálnej zdravotnej núdze. Od mája sa podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb zistilo viac ako 16 000 prípadov v 74 krajinách sveta. Na Slovensku sa doposiaľ potvrdili 3 prípady.

Opičie kiahne sú vírusovým zoonotickým ochorením. Inkubačný čas ochorenia je zvyčajne 6 až 16 dní, kolísať môže aj od 5 do 21 dní. Príznaky sa na začiatku podobajú chrípke. Infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá výsyp.

Domov
Zdieľať
Diskusia