Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
26. júla 2022, 14:13
Čas čítania 0:34

Slovensko by malo od Európskej komisie dostať 1400 dávok vakcíny účinnej proti opičím kiahňam

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Slovensko by malo od Európskej komisie dostať 1400 dávok vakcíny účinnej proti opičím kiahňam
Zdroj: Unsplash

Na Slovensku sú zatiaľ potvrdené tri prípady opičích kiahní.

Slovensko by malo od Európskej komisie (EK) dostať 1 400 dávok vakcíny účinnej proti opičím kiahňam. Má ísť o vakcínu Jynneos. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Darovanie je podľa nej v súčasnosti v procese. „Po jeho ukončení budeme verejnosť informovať,“ dodala. EK organizuje spoločnú dodávku vakcín, pričom členské krajiny majú dostať podiel podľa počtu obyvateľov.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: TASR/AP


Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila minulý týždeň šírenie opičích kiahní za stav globálnej zdravotnej núdze. Od mája sa podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb zistilo viac ako 16 000 prípadov v 74 krajinách sveta. Na Slovensku sa doposiaľ potvrdili 3 prípady.

Opičie kiahne sú vírusovým zoonotickým ochorením. Inkubačný čas ochorenia je zvyčajne 6 až 16 dní, kolísať môže aj od 5 do 21 dní. Príznaky sa na začiatku podobajú chrípke. Infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá výsyp.

Domov
Zdieľať
Diskusia