Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
21. júla 2022, 8:19
Čas čítania 1:18

Lavrov varuje: Rusko rozšíri vojenské ciele smerom na západ, ak USA neprestanú pomáhať Ukrajine dodávkami zbraní

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Mierové rozhovory s Ukrajinou nemajú podľa Lavrova pre Rusko v súčasnej situácii žiadny zmysel.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že ruské vojenské ciele na Ukrajine sa už nesústreďujú „len“ na východ krajiny. „Geografia je iná. Nejde len o Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, ale aj o Chersonskú oblasť, Záporožskú oblasť a rad ďalších území“. 

Rusko sa vraj bojí amerických systémov HIMARS

Šéf diplomacie Ruska varoval, že ak Západ „v bezmocnom hneve alebo v túžbe čo najviac zhoršiť situáciu“ dodá na Ukrajinu ďalšie zbrane s dlhým doletom, napríklad raketomety HIMARS, geografické ciele ruskej „špeciálnej operácie“ sa posunú ešte ďalej od jej aktuálnej línie. 

Lavrov vysvetlil, že Rusko nemôže dovoliť, aby časť Ukrajiny, ktorú bude ovládať Volodymyr Zelenskyj mala zbrane, ktoré budú predstavovať priamu hrozbu pre Rusko.

Mierové rozhovory s Ukrajinou nemajú podľa Lavrova pre Rusko v súčasnej situácii žiadny zmysel. Prvé kolá rozhovorov totiž podľa jeho slov ukázali, že Kyjev nemá túžbu o čomkoľvek seriózne diskutovať.

Rokovania o ukončení vojny na Ukrajine sa začali krátko po vpáde ruských inváznych vojsk na Ukrajinu. Kyjev koncom marca na rozhovoroch v Istanbule okrem iného navrhol, že sa zriekne snahy o vstup do Severoatlantickej aliancie výmenou za medzinárodné bezpečnostné záruky. Rusko však od Ukrajiny žiada aj demilitarizáciu a vzdanie sa časti územia.

Lavrov
Zdroj: TASR/AP

Americký generál Milley: Donbas ešte nie je stratený

Predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley si myslí, že východoukrajinský región Donbas ešte Ukrajina nestratila. 

V Luhanskej oblasti sa podľa jeho slov vedie opotrebovávacia vojna, v ktorej sú vysoké náklady a veľmi nízke zisky. Dodal, že úspechy v bojoch medzi ukrajinskými a ruskými silami v Donbase sa merajú doslova v stovkách metrov.


Vojna je tam však podľa neho veľmi intenzívna. „Je to veľmi intenzívne, veľa násilia... veľa obetí na oboch stranách, veľa ničenia obcí a podobne,“ uzavrel predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Šéf CIA William Burns odhaduje, že počas vojny na Ukrajine doteraz zomrelo približne 15-tisíc ruských vojakov a asi 45-tisíc ďalších bolo zranených. Ide o odhad, ktorý je ešte vyšší ako ten, ktorý pravidelne zverejňuje ukrajinské ministerstvo obrany. 

Domov
Zdieľať
Diskusia