Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
9. mája 2024, 18:20
Čas čítania 0:43

Pri čakaní na schválenie predčasného dôchodku sa môžu penzisti zadlžiť. Bez príjmu môžu byť až štyri mesiace

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sociálna poisťovňa môže žiadosť o predčasný dôchodok schváliť až po štyroch mesiacoch.

Pre osoby, ktoré odpracovali 40 rokov, sa od mája tohto roku menia podmienky na žiadanie predčasného dôchodku. Po novom sa zvyšuje počet potrebných rokov strávených v zamestnaní. Žiadatelia dostanú od štátu menej peňazí než doteraz, informuje Finsider.

Žiadosť o predčasný dôchodok musia klienti podať až po tom, čo ukončia pracovný pomer. Rátať teda musia aj s výpovednou lehotou.

Pre penzistov nastáva v tomto bode problém. Pokiaľ predčasný dôchodok nedostali hneď, tak môžu byť bez príjmu aj štyri mesiace. Sociálna poisťovňa musí vybaviť žiadosť do 60 dní, no zároveň môže lehotu predĺžiť o ďalších 60 dní. Počas tohto obdobia nemôžu penzisti nikde pracovať. Pokiaľ žiadajú o predčasný dôchodok, tak musia byť zdravotne poistení. Splácanie poistenia môže byť finančne náročné, a tak sa často zadlžia zdravotnej poisťovni.

Zarábať môžu len určitú sumu

Po uznaní žiadosti sa môžu opäť zamestnať. Zarobiť však môžu len 2 400 eur ročne. Pokiaľ limit prekročia, tak im poisťovňa prestane dôchodok vyplácať.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Podľa nových pravidiel sa bude počet odpracovaných rokov zvyšovať podľa strednej dĺžky života. Penzisti tak musia odpracovať minimálne 40 rokov a šesť mesiacov, aby mali nárok na predčasný dôchodok.

staroba, dôchodok
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia