Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. mája 2024, 11:05
Čas čítania 0:47

V ZOO sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ide o jedno z prvých tohtoročných mláďat v bratislavskej ZOO.

V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej. Ide o jedno z prvých tohtoročných mláďat v bratislavskej ZOO. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo ZOO s tým, že návštevníci môžu pozorovať celé stádo aj s mláďaťom vo vonkajšom výbehu v lesnej časti ZOO.


Priblížila, že mláďa dostalo meno Lesia a jeho matka Luna patrí medzi mladšie samice v stáde. „Pôrod u Luny prebehol bez problémov. Prvé dni po pôrode trávila matka s mláďaťom vzhľadom na chladné počasie v stajni,“ uviedla Ritterová. Dodala, že gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.


Zároveň sa v ZOO v minulom roku narodili tri mláďatá ťavy dvojhrbej – jedna samica a dva samce. Všetky boli umiestnené v iných chovoch a aktuálne návštevníci môžu pozorovať v skupine jedného samca, tri samice a mláďa. „Predpokladáme, že sa stádo ešte tento rok rozrastie o jedno až dve mláďatá. Ďalšie mláďatko by sa malo narodiť v priebehu mája,“ ozrejmil zoológ Martin Rosa.


Ťavy majú uzatvárateľné nozdry a tri páry viečok, ktoré ich chránia pred púštnym pieskom. „Ich krv má stálu hustotu a telo premenlivú teplotu, vďaka čomu sa im neodparuje toľko vody z tela,“ doplnila Ritterová.

Späť
Zdieľať
Diskusia