Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
28. apríla 2024, 13:35
Čas čítania 0:31

Sociálna poisťovňa ti môže zvýšiť dôchodok. Musíš si však začať platiť dobrovoľné poistenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podnikatelia musia začať platiť dobrovoľné poistenie.

Až 80 % SZČO platí minimálne odvody, čo sa môže odraziť na výške starobného dôchodku. Okrem platenia odvodov si však živnostníci môžu založiť dobrovoľné dôchodkové sporenie. Pre vyšší dôchodok by mali podnikatelia uvažovať o kombinácii I., II. a III. piliera. Portál Pravda tiež radí začať individuálne investovať.

Fyzická osoba sa na dobrovoľné poistenie prihlasuje cez Registračný list FO, kde vyplní prihlášku. Tam musí okrem údajov deklarovať, že nie je povinne poistená v inom štáte EÚ, v Nórskom kráľovstve, Islandskej republike, Lichtenštajnskom kniežatstve ani vo Švajčiarsku.

„Po podaní prihlášky na dobrovoľné poistenie pobočka Sociálnej poisťovne pridelí dobrovoľne poistenej osobe variabilný symbol, ktorý uvádza pri platení poistného. Okrem neho pri platení poistného správne uvedie aj špecifický symbol a číslo účtu pobočky. Poistné sa platí za predchádzajúci kalendárny mesiac – do 8. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Sociálna poisťovňa.
Sociálna poisťovňa. Zdroj: Sociálna poisťovňa
Domov
Zdieľať
Diskusia