Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
23. apríla 2024, 6:49
Čas čítania 1:06

Ceny bytov v Bratislave narástli. Odborník má však pozitívne správy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od začiatku roka 2024 si nový byt v Bratislave kúpilo 285 ľudí.

Spoločnosť Bencont Investments, ktorá sa zaoberá výstavbou a predávaním bytov na Slovensku, zverejnila prehľad vývoja predaja bytov v Bratislave v prvom štvrťroku roku 2024. 

Spoločnosť v tlačovej správe uvádza, že cena bytov sa posunula mierne nahor a dosiahla sumu 4 866 € na štvorcový meter. Bencont Investments zároveň informuje, že cena nových priemerných bytov v Bratislave medziročne stúpla o 11 % na aktuálnych 329 200 €. Byty sú drahšie, pretože v trhovej ponuke sa nachádza viac prémiových projektov bytových domov. 

Celkovo si od začiatku roka 2024 kúpilo nový byt v Bratislave 285 ľudí. Len na porovnanie sa začiatkom roka 2022 predalo 556 bytov a napríklad v roku 2021 sa priemerne predalo 700 bytov za štvrťrok. 

Spoločnosť tvrdí, že dopyt po nehnuteľnostiach obmedzujú najmä vysoké úroky. V prospech dopytu po bytoch môže pôsobiť spomaľujúca sa inflácia. Ceny nehnuteľností za posledné dva roky stagnujú a nezvyšujú sa, čo u ľudí vytvára priestor na dosporenie potrebných financií.

Kúpa bytu v Bratislave v budúcnosti

Podľa Bencont Investments stabilizácia inflácie napovedá, že sa už rast úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky skončil. V júni tohto roka by dokonca mohlo prísť aj k prvému zníženiu kľúčovej sadzby o 0,25 %. Odborníci do konca roka očakávajú ďalšie dve zníženia, ktoré by sa mohli pretaviť aj do cien hypoték.

„Aj len malé zníženie úrokových sadzieb na hypotékach by mohlo prispieť k výraznému zlepšeniu nálady na trhu. Kupujúci doteraz spravidla vyčkávali na vhodnú príležitosť. V prospech dopytu pôsobí aj vývoj reálnej hodnoty nehnuteľností. Od začiatku roka 2022 vzrástla priemerná jednotková cena novostavieb v Bratislave o necelých 12 %. Inflácia za rovnaké obdobie pritom predstavovala 17,2 %. Reálna hodnota novostavieb v Bratislave sa tak za posledné dva roky dokonca znížila,“ uzatvára spoločnosť. 

Anketa:
Plánuješ si kúpiť vlastné bývanie? 
Áno, chcem si kúpiť niečo vlastné.
Nie, radšej budem bývať v podnájme. 
Nehnuteľnosť už vlastním.
Áno, chcem si kúpiť niečo vlastné.
43 %
Nie, radšej budem bývať v podnájme. 
16 %
Nehnuteľnosť už vlastním.
42 %
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer
Domov
Zdieľať
Diskusia