Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
28. marca 2024, 9:19
Čas čítania 0:34

Za hranicami Slovenska zabila manželský pár polievka. Mysleli si, že ju varia z medvedieho cesnaku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tragický prípad z Rakúska.

Manželský pár z rakúskeho Deutsch-Wagramu si v lesoch nazbieral medvedí cesnak. Rastlinu si, žiaľ, manželia pomýlili s prudko jedovatou jesienkou. V dôsledku otravy obaja umreli, upozorňuje nemecký denník Bild.

Incident sa stal 11. marca. Muža aj ženu po prvých príznakoch otravy jedlom previezla sanitka do nemocnice. Najprv bol ich stav stabilizovaný, o niekoľko dní neskôr však obaja otrave podľahli.

Jesienka a známky otravy

Jesienka obsahuje jed kolchicín. Po skonzumovaní rastliny sa látka v tele prejaví do 2 až 6 hodín a u detí dokonca aj neskôr. Ak človek prijme menšie množstvo, rastlina spôsobí nevoľnosť. Prvým signálom otravy je vracanie a hnačka.

Známky ťažkej otravy sa prejavujú napríklad krvavou hnačkou, ochrnutím dýchacích ciest alebo zlyhaním krvného obehu až smrťou. Ak si zjedol jesienku, mal by si okamžite vyvolať vracanie, užiť čierne uhlie a volať sanitku.

Takto rozoznáš medvedí cesnak od jedovatej jesienky aj konvalinky: 

rastliny
Zdroj: bystricoviny.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia