Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
27. mája 2023, 20:03
Čas čítania 1:04

Elon Musk bude môcť implantovať čipy do mozgu. Jeho firma Neuralink dostala povolenie na testovanie na ľuďoch

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené

Americký úrad FDA dal Muskovi zelenú.

Firma Neuralink Elona Muska dostala povolenie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) testovať mikročipy na ľuďoch. Spoločnosť tak môže začať prvýkrát implementovať mikročip s elektródami do mozgu pomocou malého rezu cez lebku. Neuralink o tom informoval na Twitteri.

„S nadšením vám oznamujeme, že sme získali súhlas FDA na spustenie našej prvej klinickej štúdie na ľuďoch. Je to výsledok neskutočnej práce tímu Neuralink v úzkej spolupráci s FDA a predstavuje dôležitý prvý krok, ktorý jedného dňa umožní našej technológii pomôcť mnohým ľuďom. Nábor pre naše klinické testovanie ešte nie je otvorený. Viac informácií o ňom zverejníme už onedlho,“ píše sa v stanovisku spoločnosť známeho miliardára.

Ide o jeden z krokov k postupnému naplneniu Muskovej vízie zlepšenia schopností ľudí či kompenzácie rôznych postihnutí pomocou mozgových implantátov. Neuralink chce napríklad pomôcť obnoviť slepým ľuďom zrak či imobilným ľuďom pohyb prepojením ich mozgov s počítačovými technológiami.

Mikročip s elektródami sa do mozgu bude implementovať pomocou malého rezu cez lebku.
Mikročip s elektródami sa do mozgu bude implementovať pomocou malého rezu cez lebku. Zdroj: Neuralink

Predchádzajúcu žiadosť Neuralinku o získanie súhlasu FDA so spustením prvých testov na ľuďoch v marci zamietli z bezpečnostných dôvodov. Úrad zatiaľ nešpecifikoval, prečo sa tentoraz rozhodol žiadosť schváliť.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Mikročipy, ktoré sú navrhnuté tak, aby interpretovali signály mozgu a cez Bluetooth posunuli túto informáciu zariadeniam, už spoločnosť v minulosti skúšala na opiciach, pričom testy sa osvedčili. Čipy Neuralinku si však budú podľa expertov vyžadovať ešte rozsiahle testovania, ak majú byť dostupné širokej verejnosti.

elon musk
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia