Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
6. mája 2024, 8:25
Čas čítania 0:33

Slovenské domácnosti môžu prísť o pitnú vodu, očakávať musia aj rapídne zdražovanie. Vodárenské spoločnosti sú na pokraji krachu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vodárenské spoločnosti sú vraj podfinancované.

Mestá a obce upozorňujú, že niekoľko slovenských domácností môže prísť o dodávku pitnej vody. Problémom je podfinancovanie sektora, pretože mnohé vodárenské spoločnosti nemajú finančné prostriedky na investície, informuje RTVS.

Riešením je podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Božika zvýšenie vodného a stočného. Tvrdí, že pokiaľ budú aj naďalej takéto nízke, obce nemôžu garantovať dodávku pitnej vody do každej domácnosti. 

„Momentálne potrebujeme na obnovu okolo 40 % navýšenie ceny vodného a stočného. Konkrétne pri zvýšení cien o desať percent hovoríme o 19 centoch. Keď si to vypočítate ročne, pre štvorčlennú rodinu o 20 eurách. Nie je to nič také, čo by malo ohroziť rozpočty našich domácností,“ vyčíslil prezident Asociácie vodárenských spoločností Stanislav Hreha.

ZMOS plánuje celý postup koordinovať s vodárenskými spoločnosťami a chce problém vyriešiť. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví chce chrániť slovenské domácnosti pred neprimeraným zdražením vodného a stočného. 

voda
Zdroj: Unsplash/Engin Akyurt
Domov
Zdieľať
Diskusia