Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
25. apríla 2024, 17:28
Čas čítania 0:53

Taraba chce proti medveďom bojovať vyrúbaním stromov. Nemali by sa tak kde schovať, tvrdí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novelu zákona plánuje šéf rezortu Tomáš Taraba presadiť v skrátenom konaní. Ekológovia to kritizujú.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) chce povoliť výrub stromov, aby sa v nich medvede nemohli schovať a krajina tak bola priehľadnejšia. Návrh zákona predložil v stredu 24. apríla na rokovaní vlády v Dolnej Krupej, informuje SME.

Zákon by tak umožnil odstrániť strom, ktorý má obvod do 80 centimetrov, bez akéhokoľvek povolenia. Zákon už teraz umožňuje odstránenie stromu, no len s obvodom do 40 centimetrov. 

„Návrhom zákona sa sleduje zabezpečenie sprehľadnenia krajiny, čo možno považovať za významné preventívne opatrenie na zníženie nebezpečných kolízií človeka s medveďom hnedým,“ uvádzajú v dôvodovej správe k návrhu.

Zmeniť sa môže pätina územia Slovenska

Zákon sa nebude vzťahovať na stromy v lesoch na lesných pozemkoch, ale na dreviny pri cestách, vo vinohradoch či pri vodných tokoch. Zákon by takisto platil aj na krovité porasty s plochou do sto štvorcových metrov, pokiaľ sa nenachádzajú v zastavanom území miest a obcí. Tarabova novela môže zmeniť približne pätinu územia Slovenska.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Novelu zákona plánuje šéf rezortu presadiť v skrátenom konaní. To sa využíva len vo vážnych situáciách, ako napríklad pri ohrození základných ľudských práv a slobôd alebo hospodárskych škodách. 

Podľa ekológa Erika Baláža je zákon výhodný pre poľnohospodárov, no môže negatívne zasiahnuť do hniezdísk vtákov. „Návrh má svoje racio v sebe. Poľnohospodári majú problémy so zarastaním pozemkov a je pre nich administratívnou prekážkou, ak si majú výrub vybavovať v správnom konaní,“ hovorí Baláž.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixnio/USFWS/Hupp Lisa

Domov
Zdieľať
Diskusia