Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. apríla 2024, 6:48
Čas čítania 1:33

Medzinárodná organizácia kritizuje Slovensko za diskrimináciu Rómov aj LGBT. Varuje aj pred celosvetovým zrútením poriadku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Organizácia napríklad pripomína, že právna definícia znásilnenia na Slovensku stále nie je založená na absencii súhlasu.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojej výročnej správe za rok 2023 upozorňuje na diskrimináciu Rómov na Slovensku a prípady policajnej brutality voči nim. Kritizuje slovenskú legislatívu, že nepovoľuje interrupčnú tabletku, aj to, že v SR nie sú uzákonené zväzky osôb rovnakého pohlavia a transrodoví ľudia nemajú prístup k rodovo afirmatívnej starostlivosti.

Práva Rómov 

Amnesty International poukazuje na žalobu Európskej komisie voči SR za údajnú segregáciu rómskych detí a ich pričasté umiestňovanie do špeciálnych škôl. Podľa Amnesty International sa hromadia prípady policajnej brutality voči Rómom, pričom vyvodenie zodpovednosti za mučenie alebo iné zlé zaobchádzanie je zriedkavé.


Odvoláva sa aj na Atlas rómskych komunít, podľa ktorého narastá počet rómskych domácností žijúcich v segregovaných oblastiach bez riadneho prístupu k vode, sanitácii a elektrine. „Slovensko ani v uplynulom roku neprijalo žiadne účinné opatrenia na zlepšenie životných podmienok Rómov,“ upozorňuje Amnesty International.

Definícia znásilnenia 

Organizácia pripomína, že Slovensko neratifikovalo takzvaný Istanbulský dohovor a že právna definícia znásilnenia na Slovensku stále nie je založená na absencii súhlasu.
Celosvetovo Amnesty International varuje, že svetový poriadok je vážne ohrozený konfliktmi na viacerých frontoch a neregulovaným vzostupom umelej inteligencie.


„Všetko, čoho sme za uplynulých 12 mesiacov svedkami, naznačuje, že globálny systém je na pokraji kolapsu,“ uviedla generálna tajomníčka organizácie Agnes Callamardová po tom, čo Amnesty zverejnila svoju výročnú správu o stave ľudských práv vo svete za rok 2023.

Kritizujú aj USA, Rusko i Čínu  

Amnesty International kritizuje Spojené štáty, že bránili medzinárodnému vyšetrovaniu podozrení z porušovania ľudských práv izraelskou armádou v Pásme Gazy. Organizácia pripúšťa, že palestínske radikálne hnutie Hamas sa dopustilo „strašných zločinov“ voči izraelským komunitám hraničiacim s Gazou, Izrael však podľa nej odpovedal uplatňovaním kolektívneho trestu.


„Je to kampaň úmyselného, nerozlišujúceho bombardovania civilistov a civilnej infraštruktúry, odopierania humanitárnej pomoci a vyvolania hladomoru,“ napísala Callamardová v úvode správy.


Ďalší aktéri vrátane Ruska a Číny podľa Amnesty preukazujú sklony ohroziť svetový poriadok založený na pravidlách po druhej svetovej vojne. Správa dokumentuje porušovanie ľudských práv ruskými vojakmi počas invázie na Ukrajinu, pričom najviac podľa nej trpia civilisti, obzvlášť deti a starší ľudia. Ruská agresia na Ukrajine okrem toho spôsobila vážne znečistenie ovzdušia, vody a pôdy a nespracovateľné množstvo nebezpečného odpadu, podotýka Amnesty International.


Dôvodom na znepokojenie je podľa organizácie aj vzostup umelej inteligencie, ktorá podľa nej podporuje rasizmus aj šírenie dezinformácií. Amnesty obvinila veľké technologické spoločnosti, že ignorujú alebo zľahčujú tieto hrozby, a to aj v oblastiach ozbrojených konfliktov.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia