Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Nina Miščíová
23. apríla 2024, 17:19
Čas čítania 0:36

Lieky deťom v reedukačnom centre podávala skladníčka, dávkovanie svojvoľne menila. PS vyzýva štát na zatvorenie zariadenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Progresívne Slovensko na tlačovej konferencii informovalo o stave Reedukačného centra v Bystričanoch. Zistenia vyplývajú zo súkromného prieskumu, ktorý PS realizovalo.

Progresívne Slovensko vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera a vládu na zatvorenie Reedukačného centra v Bystričanoch. PS uskutočnilo vlastný prieskum, ktorého zistenia potvrdili bývalí zamestnanci aj niekdajší chovanec, vyhlásila poslankyňa Tina Gažovičová.

Na tlačovej konferencii strana upozornila aj na vzdelávanie v reedukačnom centre, ktoré je údajne len pro forma. Zamestnanci vraj ignorovali informácie o sexuálnom násilí medzi chovancami a nezabezpečili ochranu zneužívanému chlapcovi.

„V centre dlhodobo nepôsobil žiadny psychológ ani zdravotnícky pracovník, vieme dokonca o prípade, keď lieky deťom podávala skladníčka. Dávkovanie svojvoľne menila, čo malo negatívny dopad na správanie detí,“ upozornila Gažovičová.

PS zároveň podotklo, že reedukačné zariadenie stojí štát viac ako 600-tisíc ročne a „vôbec neplní svoj účel“. Vyzýva preto ministerstvo, aby reedukačné centrum okamžite zatvorilo.

Na zistenia Progresívneho Slovenska reagoval aj rezort školstva: „Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže si uvedomuje alarmujúci stav reedukačných centier. Rezort školstva už doteraz aplikoval riešenia a pripravuje aj ďalšie systémové a legislatívne zmeny.“

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Generálna prokuratúra Slovenskej republiky
Domov
Zdieľať
Diskusia