Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Nina Miščíová
18. apríla 2024, 13:48
Čas čítania 0:33

Na Slovensku potvrdili výskyt invázneho komára. Môže prenášať nebezpečné choroby

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Invázny druh komára odchytili na východe Slovenska.

Na východnom Slovensku odchytili samičky invázneho typu komára. Vyskytovali sa v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie, informuje portál kosice.zoznam.sk.

Dôvodom ich prekvapivého výskytu v jarných mesiacoch sú pravdepodobne nadpriemerne vysoké teploty v mesiacoch február a marec.

„Samičky boli v areáli UVLF odchytené pri univerzitnej veterinárnej nemocnici a vo farmaceutickom pavilóne. Takýto nález v ešte takmer zimných mesiacoch napovedá, že ide o komáre, ktoré v našich podmienkach prezimovali s najväčšou pravdepodobnosťou vo forme vajíčok. Vysoké denné teploty vo februári a v marci umožnili vývin lariev a liahnutie samičiek,“ vysvetlila profesorka Alica Kočišová z katedry epizootológie, parazitológie a ochrany spoločného zdravia na univerzite.

Výskyt tohto invázneho druhu spozorovali odborníci aj minulý rok, a to najmä v okolí Bratislavy, Banskej Bystrice či v Prešove.

Komár tohto druhu môže prenášať rôzne nebezpečné vírusy, ako napríklad západonílsku horúčku. Ako prevenciu uštipnutia odborníci odporúčajú použiť repelent.

Domov
Zdieľať
Diskusia