Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
28. marca 2024, 13:52
Čas čítania 1:01

Veľké zvyšovanie platov na východe Slovenska: zamestnanci v U. S. Steele si výrazne prilepšia, ďakovať môžu odborom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyjednávači z odborov poukázali na aktuálne „extrémne dynamické časy“ a meniace sa vplyvné faktory na trhu s oceľou.

Košické oceliarne U. S. Steel zvýšia mesačnú tarifnú mzdu každému zamestnancovi o 90 eur. S účinnosťou od 1. apríla to zabezpečuje nový dodatok ku kolektívnej zmluve, ktorý v stredu 27. marca podpísali zástupcovia odborov a zamestnávatelia. Odborári o tom informovali s tým, že dohoda predlžuje platnú kolektívnu zmluvu do konca roka 2025.

Zamestnávateľ takisto vyplatí v novembri tohto roka každému zamestnancovi za prácu jednorazovú odmenu 100 eur, pokiaľ oceliarne ku koncu septembra dosiahnu zisk pred úrokmi, daňami a odpismi minimálne 80 miliónov USD (73,96 milióna eur).


Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania. „Výsledkom demokratického transparentného férového výstupu je sociálny zmier,“ oznámila Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice.


Dohodnuté znenie zahŕňa aj mzdové zvýhodnenia platné od 1. januára 2024 týkajúce sa práce v noci a cez víkendy či kompenzáciu za sťažený výkon práce. Pracovný čas v oceliarňach platí podľa minuloročného dodatku.

Cieľ odborárov 

Odborárski vyjednávači mali pôvodne za cieľ dohodnúť nové znenie štvorročnej kolektívnej zmluvy so zameraním navýšiť prioritne tarifnú mzdu a udržať v najvyššej miere platný týždenný pracovný čas i tradičné sociálne benefity.

16. apríla 2024, 8:30 Čas čítania 0:16 KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste

Poukázali pritom na aktuálne „extrémne dynamické časy“ a meniace sa vplyvné faktory na trhu s oceľou, ako sú vysoké ceny energií, vojna na Ukrajine či nedostatočná ochrana oceľových výrobkov pred dovozom do EÚ z tzv. tretích krajín.

Odborári upozornili aj na ohlásený predaj korporácie U. S. Steel japonskému koncernu Nippon Steel. Ako uviedli, „zodpovedne sme sledovali všetky indikátory a vyhodnotili proces vyjednávania novej kolektívnej zmluvy tak, že sme si stanovili za cieľ jej predĺženie do konca kalendárneho roka 2025“.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia