Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
15. marca 2023, 18:46
Čas čítania 0:39

Desiatky tisíc Slovákov majú nárok na diaľničnú známku zadarmo. Ak patríš do tejto skupiny vodičov, nemusíš za ňu platiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Žiadosť o oslobodenie od úhrady diaľničnej známky môžu podať všetci držitelia parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím.

Tisíce Slovákov môžu ušetriť desiatky eur ročne vďaka bezplatnej diaľničnej známke. Aj keď tento rok cena diaľničnej známky stúpla, málokto vie, že určité skupiny ľudí ju môžu využívať bezplatne.

17. marca 2023, 17:30 Čas čítania 3:48 V roku 2014 zmizlo, dodnes nikto nevie kam. Čo sa stalo s letom MH370 s 239 ľuďmi na palube, ktorý teraz láka divákov Netflixu? V roku 2014 zmizlo, dodnes nikto nevie kam. Čo sa stalo s letom MH370 s 239 ľuďmi na palube, ktorý teraz láka divákov Netflixu?

Žiadosť o oslobodenie od úhrady diaľničnej známky môžu podať všetci držitelia parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím (ZŤP), prípadne ich zákonní zástupcovia. 

Žiadatelia musia vyplniť tento formulár (žiadosť o oslobodenie od platenia úhrady za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest pre držiteľov parkovacieho preukazu ŤZP). 

Registrácia je nevyhnutná

Tieto vozidlá sú síce oslobodené od úhrady diaľničnej známky, majú však povinnosť registrácie u správcu výberu úhrady diaľničnej známky. Registrácia je platná, dokým sa neskončí platnosť samotného parkovacieho preukazu ZŤP.

Od úhrady diaľničnej známky sú oslobodené aj ďalšie skupiny vozidiel. Medzi nimi napríklad aj vozidlá na poskytovanie sociálnej služby či autá mnohých štátnych inštitúcií.

Kompletný postup, ako o oslobodenie vozidla od úhrady diaľničnej známky požiadať, nájdeš tu.

Za diaľničnú známku platnú 365 dní tento rok Slováci zaplatia 60 eur, 30-dňová známka stojí 17 eur a 10-dňová zase 12 eur. 

diaľničná známka
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia