Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. mája 2024, 15:08
Čas čítania 0:37

Slovensko pošle zástupcu na inauguráciu Putina. Česko to pre ruské vzťahy so Západom odmietlo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na inaugurácii ruského prezidenta Slovensko zastúpi chargé d'affaires.

Na utorkovej inaugurácii prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina bude Slovenskú republiku zastupovať chargé d'affaires (diplomatický zamestnanec dočasne poverený vedením zastupiteľského úradu – pozn. red.).

„Slovenská republika si uvedomuje zložitosť situácie, ale napriek tomu je proti vytváraniu novej železnej opony a takýto postoj potvrdzujú aj tie európske krajiny, ktoré na inauguráciu posielajú svojich diplomatických zástupcov,“ uviedol komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Česko na inauguráciu zástupcu nepošle

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nemyslím si, že súčasné vzťahy medzi Českom a Ruskom zodpovedajú tomu, aby sa náš chargé d’affaires, čiže pán Ondřejka, na takejto ceremónii za Česko zúčastnil,“ povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Putin znovu zloží prezidentský sľub 7. mája v Kremli. Rusko pritom vedie už 24 rokov a prezidentský úrad prevezme už piatykrát. Putinovo znovuzvolenie Západ spochybnil a Európsky parlament prijal koncom apríla uznesenie, v ktorom krajiny Európskej únie vyzval, aby výsledky ruských prezidentských volieb neuznali.

putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia