Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
19. apríla 2024, 7:55
Čas čítania 0:57

V predčasných dôchodkoch nastanú čoskoro zásadné zmeny. Nárok na ne bude mať menej ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minulý rok odišlo do predčasnej penzie mnoho ľudí, dôvodom bola výhodná valorizácia. Aj tento rok štát predpokladá podobnú situáciu.

Vláda schválila novelu zákona, v dôsledku ktorej nastanú v predčasných dôchodkoch zásadné zmeny. Nárok na penziu po štyridsiatich odpracovaných rokoch bude mať menej ľudí. Novela zároveň upravuje aj percentá, o koľko sa bude predčasným penzistom krátiť penzia oproti riadnemu starobnému dôchodku. Novinky budú platiť od polovice mája, upozorňuje Pravda

Minulý rok odišlo do predčasnej penzie mnoho ľudí vďaka výhodnej valorizácii. Aj tento rok je valorizácia novopriznaných penzií stále vysoká (14,5 %), a tak štát predpokladá podobný scenár. Koaliční poslanci preto predložili k novele zákona o sociálnom poistení pozmeňujúci návrh, ktorý upravuje nárok na vznik predčasného dôchodku.

Ako to bude fungovať po novom? 

Na základe schválenej novely sa zruší skracovanie penzie o 0,3 % za mesiac po 40 odpracovaných rokoch. Od polovice mája tohto roku sa bude krátiť o 0,5 % za mesiac.

Po novom sa 40 odpracovaných rokov ako podmienka nároku na predčasný dôchodok nahrádza potrebným odpracovaným obdobím. To štát vypočíta ako rozdiel všeobecného dôchodkového veku za príslušný kalendárny rok a čísla 23. Číslo 23 zvolil preto, že ide o rozdiel medzi všeobecným dôchodkovým vekom (63 rokov) poistencov, ktorí odchádzali do dôchodku v roku 2023 – ide o ročník 1960 s 40 odpracovanými rokmi.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Po novoschválenej novele to bude vyzerať tak, že napríklad ročník 1961 bude musieť mať odpracovaných 40 rokov a 2 mesiace na to, aby šiel do predčasnej penzie. Ročník 1962 pôjde do penzie po 40 odpracovaných rokoch a 4 mesiacoch. Ročník 1963 po 40 rokov a 6 mesiacoch a tak ďalej. 

Domov
Zdieľať
Diskusia