Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
17. apríla 2024, 14:55
Čas čítania 0:32

Analytici vypočítali, koľko budeme platiť za energie. Priplatíme si za plyn, teplo aj elektrinu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny energie drasticky nevzrastú vďaka memorandu so Slovenskými elektrárňami.

Inštitút finančnej politiky v najnovšej prognóze uviedol, že cena plynu pre domácnosti môže v roku 2025 vzrásť až o 20 % a teplo môže byť drahšie až o 14 %. Analytici odhadujú 7-percentný nárast cien elektriny.

Analytikom zatiaľ nie je jasné, aké zmeny presadí vláda v oblasti cien energií pre domácnosti. Preto vo výpočtoch použili technický predpoklad, že ceny elektriny a plynu prejdú na trhové úrovne v roku 2025. Ceny energie nebudú podliehať drastickým nárastom vďaka memorandu so Slovenskými elektrárňami. 

„Od jesene minulého roka pozorujeme pomerne silný pokles cien futurít elektriny a plynu, ktoré oproti októbru 2023 postupne klesli o zhruba tretinu. Predpoklad ukončenia dotácií na ceny energií tak môže viesť k miernejšiemu nárastu cien plynu a tepla. Ceny elektriny budú v budúcom roku stále podliehať memorandu so Slovenskými elektrárňami,“ uvádza Inštitút finančnej politiky vo svojej prognóze.

graf
Zdroj: Inštitút finančnej politiky
Domov
Zdieľať
Diskusia