Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
17. apríla 2024, 11:26
Čas čítania 0:58

Zubári ostro kritizujú náhle zrušenie zubných benefitov. Pacienti nebudú spokojní, nikto s nami nekomunikoval, hovoria

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Benefity podľa Slovenskej komory zubných lekárov motivovali ľudí k účasti na preventívnych prehliadkach u zubného lekára.

Slovenská komora zubných lekárov považuje za neštandardné zrušenie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach zo dňa na deň. Poukazuje na to, že nikto s nimi v tejto veci nekomunikoval. So zmenou podľa nej nebudú spokojní pacienti. 


„Vnímame zrušenie zubných benefitov z dvoch pohľadov. Tým prvým je fakt, že už v roku 2018 od prvého nastavenia benefitov zdravotnou poisťovňou sme vyjadrili negatívny postoj, pretože išlo o ďalší administratívny úkon, ktorý zbytočne zaťažoval a zdržiaval poskytovateľa zubnolekárskej zdravotnej starostlivosti. Tým druhým je však pohľad zo strany pacienta, ktorého tieto finančné benefity motivovali k ošetreniu zubov,“ uviedla komora v stanovisku.

Benefity motivovali ľudí 

Benefity podľa komory motivovali ľudí aj k účasti na preventívnych prehliadkach u zubného aj všeobecného lekára. Skritizovala, že k rušeniu prichádza „v podstate zo dňa na deň“.

„Či je to ten správny ťah na bránu v zmysle šetrenia pre dofinancovanie zdravotníctva, musí povedať pacient. Ale určite spokojný nebude, keďže termíny zubných ošetrení sú rozplánované počas celého roka a pacient počítal aj s benefitom zo svojej zdravotnej poisťovne,“ podotkla komora.

Nikto s nimi nekomunikoval 

Komora zároveň poukázala na to, že s ňou pri zavádzaní ani rušení benefitov nikto nekomunikoval. „V prípade zavádzania nových benefitov ponúkame riešenia, vieme nastaviť benefity tak, aby neboli zaťažujúce pre zubných lekárov a boli motivačné pre pacientov. Len je potrebná komunikácia,“ dodala.


Poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach sa od mája zruší. Ministerstvo zdravotníctva SR to odôvodnilo tým, že zubný benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.

Domov
Zdieľať
Diskusia