Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
News
Pondelok 4. 7. 2022
13:40
„Bránila som sa a jasne som mu hovorila nie. No potom som už nevládala a on pokračoval,“ zdôveruje sa Hana. Dnes už vie pomenovať to, čo sa stalo: „Znásilnil ma.“ Prečítaj si sériu článkov, kde rozoberáme sexuálne násilie, prečo ho ženy nenahlasujú, ako pristupuje k veci slovenská polícia a čo by mohlo pomôcť zlepšiť situáciu.„Bránila som sa a jasne som mu hovorila nie. No potom som už nevládala a on pokračoval,“ zdôveruje sa Hana. Dnes už vie pomenovať to, čo sa stalo: „Znásilnil ma.“ Prečítaj si sériu článkov, kde rozoberáme sexuálne násilie, prečo ho ženy nenahlasujú, ako pristupuje k veci slovenská polícia a čo by mohlo pomôcť zlepšiť situáciu.
8:20
Americké raketomety pomáhajú na Ukrajine vyrovnať sily, hovorí Zelenskyj. Príde deň, keď získame svoje územia späť, tvrdí ukrajinský prezident.
6:46
Za máj a jún spadlo na východe len 40 až 80 mm zrážok. Budúci týždeň nás čaká výrazné ochladenie, teploty klesnú o 10 stupňov.Za máj a jún spadlo na východe len 40 až 80 mm zrážok. Budúci týždeň nás čaká výrazné ochladenie, teploty klesnú o 10 stupňov.
Nedeľa 3. 7. 2022
20:00
Čo čaká ženy, ktoré sa odhodlajú nahlásiť znásilnenie? Dva roky vyšetrovania a súdov, spochybňovanie a niekedy aj výsmech od policajtov. „Povedal mi, že s tým nemá čo urobiť. Vraj čo som čakala, keď k nemu idem na byt, že budeme hrať človeče?“ spomína si na prvú posmešnú reakciu Mária, ktorá pre Refresher vyrozprávala svoju skúsenosť so sexuálnym násilím. Trestné oznámenie napokon ani nepodala, skúsenosť s políciou ju odradila. S pomocou právničky a súdneho znalca sme vytvorili zoznam praktických rád, ako sa pripraviť na výsluch a vyšetrovanie, ako zabezpečiť čo najviac dôkazov a na čo sa treba pripraviť.
18:00
Z policajných štatistík o sexuálnom násilí sa javí, akoby sme vážny problém na Slovensku nemali. Je to však klam. Väčšina žien o tom nikdy neprehovorí, našli sme také, ktoré roky mlčali. „Bránila som sa a jasne som mu hovorila nie. No potom som už nevládala a on pokračoval,“ zdôveruje sa Hana. Po útoku sa mu začala vyhýbať. V malom meste to však nebolo ľahké. Dnes už vie pomenovať to, čo sa stalo: „Znásilnil ma.“ Zisťovali sme, čo robiť, aby bolo obetí menej a ženy sa nebáli ísť na políciu.
17:38
Singapurský pivovar vyrába pivo z recyklovaných odpadových vôd. Chce tým poukázať na obmedzené zdroje pitnej vody.Singapurský pivovar vyrába pivo z recyklovaných odpadových vôd. Chce tým poukázať na obmedzené zdroje pitnej vody.