Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok už nie je dostupný cez tento odkaz. Počet bezplatných prečítaní na tomto odkaze bol vyčerpaný. Pre dočítanie článku si predplať REFRESHER+
25. júna 2021, 9:35
Čas čítania 4:51
Lukáš Čelka

Krvavé nehnuteľnosti: Ako sa predávajú byty a domy, kde došlo k vražde. Musí ti o tom maklér povedať a sú výrazne lacnejšie?

ZAUJÍMAVOSTI NEHNUTEĽNOSTI VRAŽDY
Uložiť Uložené

Po tragédii zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa udialo niečo strašné?

Krv bola všade po zemi aj po stenách. Z bytu vyniesli telo zavraždeného, pozostalí dali upratať, vymaľovať a teraz je na predaj. Ako funguje trh s nehnuteľnosťami, v ktorých sa odohrala tragédia, vražda, prípadne samovražda? 

Lukratívny dom, dobrá lokalita, bezproblémoví susedia, a predsa je jeho cena podozrivo nízka. Kupujúci veľakrát ani netuší, že má záujem o nehnuteľnosť spojenú s temnou minulosťou.

Majitelia sa už ďalej nedokážu pozerať na izby, v ktorých ich blízki zažili krvavé peklo, a tak sú nútení svoje príbytky predať a odsťahovať sa čo najďalej, aby na zažité nočné mory čo najrýchlejšie zabudli.

Na predaj takýchto nehnuteľností sme sa pýtali odborníkov, ktorí sa vo svete realít pohybujú už dlhé roky. Prezradili nám, či byty, kde sa stala vražda, strácajú na cene a či je ich povinnosťou svojich klientov o takýchto skutočnostiach vôbec informovať.

Odporúčané
Krvavé Šenky sa považujú za jedno z najdesivejších miest Slovenska. Zisťovali sme, či sú strašidelné príbehy naozaj pravdivé Krvavé Šenky sa považujú za jedno z najdesivejších miest Slovenska. Zisťovali sme, či sú strašidelné príbehy naozaj pravdivé 18. apríla 2021, 14:35
V tomto článku si prečítaš:
  • Či realitní makléri vedia vždy o tragických udalostiach.
  • Či ti musia o temnej histórii bytu alebo domu povedať.
  • Aký vplyv má medializácia na predaj „krvavej“ nehnuteľnosti.
  • S akými tragickými príbehmi sa realitní makléri stretli.
  • Čoho sa bála klientka jedného z realitných maklérov.

Netušíš, do čoho ideš

Začali sme pátranie po tom, ako sa predávajú nehnuteľnosti, v ktorých sa odohrala tragédia, a neprekvapujúco sme zistili, že pre väčšinu realitných maklérov je táto téma mimoriadne citlivá a nechcú sa k nej vyjadrovať.

Väčšina z nich nám povedala, že takýto predaj buď za svoju kariéru ani nesprostredkovali, prípadne ak aj áno, ani o tom nevedia.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Flickr/@Jason M Ramos

Jednoduchým príkladom je aj byt v Žiline, v ktorom sa odohrala krvavá dráma, keď iba šestnásť ročná Judita uštedrila svojmu spolužiakovi Tomášovi 51 bodných rán. Rodina odsúdenej sa pre zlé spomienky rozhodla nehnuteľnosť predať v krátkom čase od tragédie.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher

Redaktor portálu Nový Čas vtedy anonymne kontaktoval realitného makléra a spýtal sa ho na dôvod predaja bytu. Ten novinárovi stručne odvetil, že majitelia sa odsťahovali z mesta.

Napriek tomu, že redaktor pritvrdil a spýtal sa priamo, či ide o byt, v ktorom prišiel o život Tomáš, akékoľvek spojenie bytu s vraždou poprel a po ďalších otázkach odkázal redaktora na majiteľov. Inkriminovaný byt sa krátko po zverejnení inzerátu predal, a to napriek tragédii aj masívnej medializácii prípadu.

Ide len o česť makléra

Len za posledný rok sa podľa štatistiky polície odohralo na Slovensku 63 vrážd. Toto číslo bolo v porovnaní s minulým rokom o 13 prípadov nižšie. Samovrážd bolo výrazne viac, podľa aktuálnych štatistík NCZI si za rok 2020 zobralo život až 489 ľudí, 409 mužov a 80 žien.

Dá sa teda predpokladať, že nehnuteľností na predaj, v ktorých sa odohralo niečo strašné, sú každoročne desiatky až stovky. Napriek tomu sa nám podarilo nájsť len dvoch maklérov, ktorí otvorene priznali, že za svoju prax mali s takýmto predajom skúsenosti.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Flickr/@Geoffrey Fairchild

Jedným z nich je aj realitný poradca Lukáš Sopko zo spoločnosti Diamond Reality, podľa ktorého neexistuje zákonná povinnosť informovať kupujúceho o takejto skutočnosti. Hoci tvrdí, že svojim klientom vždy povie, čo je vo veci, robí tak na základe vlastnej maklérskej cti.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99907 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či ti musia realitní makléri povedať o tragických udalostiach.
  • Aký vplyv má medializácia na predaj nehnuteľností.
  • S akými tragickými príbehmi sa stretli realitní makléri.
  • Čoho sa bála klientka jedného z maklérov.
Domov
Zdieľať
Diskusia