Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2021, 19:59
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic: Kvôli zatýkaniu je tu veľká panika a veľký útok na vyšetrovateľov a prokurátorov

REFRESHER DANIEL LIPŠIC
Uložiť Uložené

So špeciálnym prokurátorom sme sa porozprávali o obrovskej vlne zatýkania medzi policajtmi, ale aj o rozhodnutí v kauze Kuciak.

Najnovším hosťom v relácii Face to Face s Adelom Ghannamom je šéf Úradu špeciálnej prokuratúry a bývalý advokát Daniel Lipšic. 

V tomto rozhovore sa dozvieš:
  • Či máme na Slovensku vojnu policajtov.
  • Prečo nie je pravda, že vyšetrovatelia idú po vysokopostavených funkcionároch len na základe výpovedí spolupracujúcich obvinených.
  • Prečo sú tzv. „kajúcnici“ dôveryhodní a prečo si nemôžu dovoliť klamať.
  • Či je Daniel Lipšic za znižovanie trestov pre užívateľov marihuany.
  • Ako vníma rozhodnutie Najvyššieho súdu v súvislosti s kauzou Kuciak, kde pred vstupom na ÚŠP zastupoval rodinu Jána Kuciaka.
Odporúčané
Peter Pellegrini: Som iný človek ako Robert Fico. Smer sa viac ako ľuďom venuje sebe (Videorozhovor) Peter Pellegrini: Som iný človek ako Robert Fico. Smer sa viac ako ľuďom venuje sebe (Videorozhovor) 25. mája 2021, 20:45

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v rozhovore pre Refresher povedal, že Najvyšší súd sa v rámci kauzy Kuciak vo veľkej miere stotožnil s jeho námietkami. Dnes však už poškodenú rodinu zavraždeného novinára nezastupuje, pretože ho medzičasom zvolili za šéfa úradu, ktorý na Slovensku dozoruje najzávažnejšie trestné prípady. Lipšic na tento post nastúpil ako advokát, keďže parlamentom krátko pred voľbou prešiel zákon, že kandidovať môže aj neprokurátor. 

Keďže je zároveň bývalým politikom, vo viacerých kauzách má posledné slovo jeho podriadený Peter Kysel. Vylúčiť sa pre zaujatosť musel aj z exponovaného prípadu obvinenia bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý je jeho bývalým kolegom. 

Na Slovensku podľa Lipšica nemáme vojnu policajtov, ale proces, ktorý by na konci mal viesť k očiste polície, ale aj verejného života vo všeobecnosti. „Chápem, že niektoré osoby, ktoré sú podozrivé, vytvárajú opatrenia, aby vyšetrovania nezašli až tak ďaleko, ako možno zájdu,“ povedal Daniel Lipšic. 

Odporúčané
TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista 27. októbra 2021, 20:00

Špeciálny prokurátor nevidí problém v tom, keď vyšetrovatelia postupujú na základe výpovedí spolupracujúcich obvinených, a jedným dychom dodáva, že ich slová potvrdzujú aj iné dôkazy. Keďže kajúcnici dôkaznú situáciu polície nepoznajú, nemôžu si dovoliť vo výpovediach klamať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia