Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2021, 14:30
Čas čítania 5:27
Richard Bonde

Vyskúšali sme nové zdieľané elektrokolobežky Tier. Sú robustnejšie a bezpečnejšie, majú dve brzdové páčky a vedia ti nabiť mobil

Vyskúšali sme nové zdieľané elektrokolobežky Tier. Sú robustnejšie a bezpečnejšie, majú dve brzdové páčky a vedia ti nabiť mobil
Zdroj: Unsplash/Jonas Jacobsson
TECH BRATISLAVA ELEKTROKOLOBEŽKY MIKROMOBILITA
Uložiť Uložené

V Bratislave sa objavili nové zdieľané kolobežky od spoločnosti Tier. Za funkcie, ktoré ponúkajú, však musíš zaplatiť o niečo viac ako pri kolobežkách od Boltu.

V prvý júnový piatok sa v uliciach hlavného mesta objavili stovky nových zdieľaných elektrických kolobežiek. Za týmto pokrokom v oblasti mikromobility však nestojí estónsky výrobca Bolt, ktorý prevádzkuje konkurenčnú službu už od apríla minulého roka, ale nemecká spoločnosť Tier.

Odporúčané
Známa youtuberka zomrela pri tragickej nehode na elektrickej kolobežke Známa youtuberka zomrela pri tragickej nehode na elektrickej kolobežke 14. júla 2019, 18:50

Pred necelými dvomi týždňami dodal berlínsky prevádzkovateľ do hlavného mesta až 500 kusov elektrických kolobežiek, čím sprístupnil svoje produkty už v trinástej krajine. Okrem Slovenska sa kolobežky od Tieru dajú požičať aj v celej severnej a v časti západnej Európy, ale tiež v Katare či Spojených arabských emirátoch. Bratislava je už 104. mestom, kde Tier poskytuje svoje služby.

tier kolobezka
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Novinke z bratislavských ulíc sme v redakcii Refresheru neodolali a rozhodli sme sa nové kolobežky vyskúšať. Počas našej takmer trištvrtehodinovej jazdy z Karlovej Vsi až do Mlynskej doliny a späť sme ich podrobili testu, ktorý ukázal, či sú lepšie alebo horšie ako konkurenčné kolobežky od Boltu a či jazda na nich stojí za ich relatívne vysokú cenu. Nebudeme klamať – bavilo nás to od prvej minúty až po poslednú.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako jednoducho si môžeš požičať elektrokolobežku Tier.
  • Aký dojem sme mali z jazdy na nových kolobežkách.
  • V čom sú kolobežky od Tieru lepšie ako tie od Boltu.
  • Koľko zaplatíš za požičanú kolobežku.
  • Ako na každej jazde na kolobežke Tier ušetriť 1 euro.
  • Ktoré elektrokolobežky sa oplatí používať viac.

Ako si požičať kolobežku Tier

Aj nové konkurenčné elektrokolobežky sa objednávajú pomocou mobilnej aplikácie. Tá sa volá Tier e-scooter sharing a je k dispozícii v App Store aj v Google Play. Pri sťahovaní si však daj pozor na svoj objem mobilných dát, pretože apka má takmer 120 megabajtov. V prípade dátovej núdze si ju stiahni ešte predtým, ako sa vzdiališ od domácej wi-fi siete.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Proces vytvorenia účtu je skutočne jednoduchý – stačí sa overiť prostredníctvom telefónneho čísla, na ktoré ti príde overovací kód. Tento krok má zabezpečiť, aby si používateľ nemusel vytvárať heslo a mohol sa do svojho účtu za pár sekúnd prihlásiť aj na novom telefóne. Apka svojich používateľov dokonca vyzýva, aby jej povolili posielať im hlásenia o zľavách alebo prerušeniach dostupnosti služby.

tier
Zdroj: Tier

Registračný proces vyžaduje len dva osobné údaje: celé meno a emailovú adresu. Keďže sa overíš telefónnym číslom, email už overovať netreba – napriek tomu ti odporúčame použiť skutočnú emailovú adresu, aby ti po každej jazde prišlo potvrdenie o zaplatení. Nevýhodou apky Tier oproti konkurenčnému Boltu je nemožnosť platiť prostredníctvom Apple Pay alebo Google Pay. K účtu budeš musieť priradiť fyzickú platobnú kartu a overiť ju podľa podmienok tvojej banky.

tier
Zdroj: Tier

Napriek tomu, že spojazdnenie apky Tier vyžaduje viac krokov a často nenávidené overovanie, je veľmi prehľadná a plynulá. Výhoda fyzickej platobnej karty sa však ukazuje pri rýchlosti odomknutia kolobežky. Na spustenie jazdy sa nemusíš preukázať ani odtlačkom spoteného prsta, ani rúškom zakrytou tvárou. Stačí kliknúť a ide sa.

tier
Zdroj: Tier

Ovládanie, funkcie a bezpečnosť

Elektrokolobežky Tier sa v teste redakcie Refresheru ukázali ako naozaj dobré stroje. V porovnaní s kolobežkami od Boltu majú množstvo výhod, ktorými sa konkurencia pýšiť nemôže, dokonca nás príjemne prekvapili skutočne nízkym počtom nevýhod.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99652 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký dojem sme mali z jazdy na nových kolobežkách.
  • V čom sú kolobežky od Tieru lepšie ako tie od Boltu.
  • Koľko zaplatíš za požičanú kolobežku.
  • Ako na každej jazde na kolobežke Tier ušetriť 1 euro.
  • Ktoré elektrokolobežky sa oplatí používať viac.
Domov
Zdieľať
Diskusia